КОНКУРС ЗА 240-ГОДИШНИНАТА НА ЧАСОВНИКОВАТА КУЛА В ЗЛАТИЦА

  • 0
  • 86 преглеждания

Събра 30 макета на възрожденския символ на града

По инициатива на Консултативния съвет за младежка политика при Община Златица, с председател Владимира Пушкарова, на 8 декември в малката зала на читалище “Христо Смирненски” се проведе заключителният етап на конкурса, посветен на 240 години от изграждането на най-стария възрожденски паметник и символ на града – часовниковата кула. При голям интерес от страна на ученици от двете учебни заведения – СУ “Паисий Хилендарски” и АТПГ, родители и граждани, бяха представени над 30 макета на историческия паметник.

Членове на Младежкия консултативен съвет разказаха за една от най-ранните часовникови кули в българските земи, построени през Възраждането като израз на благосъстоянието и просперитета на населеното място, в което са издигнати, и за да отмерват времето на заетите в занаятчийското производство и земеделието.

Часовниковата кула в Златица е построена през 1777 г., като датировката й е направена от академик Константин Иречек по текст на български и турски език на нейната камбана, при посещението му в града през 1883 г. Тя е на четвърто място по древност у нас, след часовниковите кули в Шумен (1740 г.), Свищов (1763 г.) и Берковица (1764 г.).

Макетите на участниците в конкурса, изработени от различни материали – картон, камъчета, дървени елементи, и дори от бобови зърна, предизвикаха оправдано интереса на присъстващите на събитието. А освен това затрудниха много журито – общинският съветник Таня Балова и педагозите Румяна Серафимова от СУ и инж. Ваня Маринова от АТПГ, при оценката им. От всичките те избраха като най-добри работите на три творчески колектива, изработили умалените копия на кулата с часовника.

На първо място като най-добър и най-близо до оригинала, бе класиран макет № 13, на възпитаниците от АТПГ Румяна Пенчева, Димитрина Проданова и Любомир Дечев. На второ място журито нареди кула № 11, изработена от Владимир Иванова, а на трето място - № 8 на първокласниците от златишката гимназия Верджиния, Огняна и Преслава.

Организаторите на конкурса от Консултативния съвет за младежка политика в Златица наградиха авторите на отличените макети с грамоти, лакомства и ваучер за покупка на книги в книжарница “Хеликон”. Поощрителни награди – грамоти и лакомства, имаше за всички участници, представили макети на хералдическия символ на Златица за конкурса. Освен тях седемнадесет малки и по-големи художници бяха направили за изложбата, посветена на честването на 240-годишнината на часовниковата кула, свои рисунки, които бяха показани на публиката.

Никулден в Копривщица
Prev Post Никулден в Копривщица
ИНТЕРАКТОРИТЕ ОТ ЗЛАТИЦА  Проведоха благотворителна вечер
Next Post ИНТЕРАКТОРИТЕ ОТ ЗЛАТИЦА Проведоха благотворителна вечер
Related Posts

Leave a Comment: