Концерт в Града на първата пушка

  • 0
  • 128 преглеждания

На площад „20 Април“ в Копривщица на 20 април, бе възпроизведен народният обичай Лазаруване. Димитрина Орашъкова припомни за лазарските ритуали. Поради това, че Великден се определя по лунния календар, а не по слънчевия, Лазаровден се пада всяка година на различна дата, но винаги в събота.

Децата от танцово-театралния състав „Копривщенски богородички“ пресъздадоха обичая, а в ролята на стопанката на деня влезе Генка Каменарова. Девойките, наречени „лазарки“, берат цветя за венците, които ще оплетат за празника Цветница, а той се чества на следващия ден. Това е пролетен ритуал и е женското съответствие на коледуването. Вярва се, че лазарка трябва да стане всяка девойка, защото не е ли лазарувала поне веднъж, не може да се омъжи.

Момите са пременени в традиционни народни носии. Те обикалят къщите, пеят обредни лазарски песни и благославят за здраве, щастие и берекет. Стопанката на дома ги дарява с яйца, пари, плодове и дребни подаръци. Малките лазарки на Копривщица спазиха традицията и хвърлиха своите цветни венци във водите на река Тополница. На която мома венчето е най-напред, тя първа ще се задоми, говори местно предание.

След този обичай танцов състав „Усмивки“ и „Копривщенски Богородички“ поднесоха, въпреки студеното време и прехвърчащите снежинки, един вълнуващ и стоплящ сърцето концерт със своите изпълнения. Автор на сценария на Лазарския концерт бе Димитрина Орашъкова, която е и ръководител на двете танцови формации. А малките лазарки тръгнаха из града, за да влязат в домовете на копривщенци и да ги благословят за здраве, берекет и благоденствие.

ГРУПА ОТ ЧИТАЛИЩЕ „НАДЕЖДА” – ЧАВДАР  С песни и танци поздрави жителите на селото за Лазаровден
Prev Post ГРУПА ОТ ЧИТАЛИЩЕ „НАДЕЖДА” – ЧАВДАР С песни и танци поздрави жителите на селото за Лазаровден
ЛЕКОАТЛЕТКАТА ЙОАННА ЗАХАРИЕВА ОТ ПИРДОП  Четвърта на националния шампионат по планинско бягане
Next Post ЛЕКОАТЛЕТКАТА ЙОАННА ЗАХАРИЕВА ОТ ПИРДОП Четвърта на националния шампионат по планинско бягане
Related Posts

Leave a Comment: