ГРУПА ОТ ЧИТАЛИЩЕ „НАДЕЖДА” – ЧАВДАР С песни и танци поздрави жителите на селото за Лазаровден

  • 0
  • 96 преглеждания

На следващия ден – 20 април, момичетата от Лазарската група към читалище „Надежда” в селото, изпълниха народния обичай „Лазаруване”. В него взеха участие осем девойки, които поздравиха чавдарчани с автентични момински песни, характерни за празника.

За поредна година инициатор за продължаване на традицията, лазарски песни да огласят чавдарските порти, беше на ръководството на читалище „Надежда”. При първото изпъленние на обичая, ръководител на Лазарската група беше дългогодишният учител в Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий” и Детска градина „Щастливо детство”, педагогът Стоянка Ковачева, а председател тогава беше Димитър Нешков. След това дейността на групата беше подета от художествения ръководител на Детската фолклорна група „Славейче” Цветанка Георгиева, която разучи множество песни, характерни за Лазаровден от дългогодишната самодейка баба Цветана Кючукова. Заедно с тогавашния председател Димитър Нешков те успяха да запишат стари лазарски песни от селото, които в момента се пазят в архива на читалище „Надежда”. През годините обичаят се съхрани до ден днешен.

Първата къща, която посетиха лазарките беше на дългогодишната самодейка Величка Карамихова. Облечена в народна носия тя спази целия ритуал като стопанката на дома, и нейното семейство посрещна лазарките подобаващо, както традицията повелява. Редом с момичетата беше и новият секретар на читалището Татяна Николова.

Лазаровден се счита за денят, който е свързан с настъпването на пролетта и събуждането на природата за нов живот. По този повод, като вестители на най-хубавия сезон от годината, където момичетата влезнаха, бяха дарувани с лакомства, пари и яйца. В знак на благодарност всеки благославяше даровитите деца с пожелания догодина отново да ги навестят и зарадват със своето присъствие. Девойките с кошница в ръка и цвете, закичено в косите им, донесоха удоволствие на своите родители и близки.

Честваха моминския ден и в Златица
Prev Post Честваха моминския ден и в Златица
Концерт в Града на първата пушка
Next Post Концерт в Града на първата пушка
Related Posts

Leave a Comment: