КОПРИВЩЕНИН В Алеята на родолюбието в село Белозем

  • 0
  • 108 преглеждания

В деня на българските герои – 2 юни, директорът на Дирекция на музеите Кунка Неделева и служителят в културната институция Янко Тодоров взеха участие в тържеството при откриване на Алеята на родолюбието в двора на Основно училище „Гео Милев“ в с. Белозем, Община Раковски. На тържеството, по покана на домакините, беше и Иван Пехливанов и съпругата му Петя, които живеят в гр. Пловдив. Иван Пехливанов е правнук на поп Никола Белчов, чиято паметна плоча намери място в Алеята на родолюбието.

Гостите от Пловдив и Копривщица бяха посрещнати от директора на основното училище Диана Генова. Сред гостите, уважили събитието, бяха  кметът на с. Белозем Виолета Петрова, представители на Местна инициативна група от Община Раковски, бизнесмени, гости от с. Милево, Копривщица и София. Поп Никола Белчов зае достойно място сред велики българи като Кирил и Методий, Паисий Хилендарски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Клотилда Касабова – първата учителка в Белозем, Мариуш Полцин – посланик на културно-духовния разцвет, Пейю Кюркчията – ктитор на училището и белоземци, загинали във войните, до чийто паметници на почетна стража бяха застанали ученици.

Отец Елко Терзийски, свещеник на католическата енория, благослови потомците на Белозем да са достойни последователи на бележитите българи. Директорът на училището отбеляза, че в Деня на Ботев и загиналите за свободата на България, свеждаме глави и поднасяме цветя в знак на признателност пред героите на България. Историчката Мария Мънина подчерта, че Алеята на родолюбието ще съхрани националната и родовата памет и  ще се превърне в класна стая на открито, където ще се сеят семената на родолюбието. Тя припомни живота и делата  на бележитите българи.

Правнукът на заклинателят на копривщенските въстаници Иван Пехливанов разказа за своя прадядо и прочете свое стихотворение за него. „Моето удовлетворение се подсилва от факта, че тук в това голямо, хубаво тракийско село моят прадядо е оценен като една от най-значимите исторически личности, за да бъде включен в тази прекрасна алея, подчерта той. Поп Никола Белчов е бил 10 години духовник в пловдивското село, а преди Априлското въстание се завръща в родния си град Копривщица и се включва активно в подготовката му.  Когато е обявено въстанието, той заклева копривщенските поборници и сам изработва българския лев за калпаците на копривщенци.

„Във времена като днешните, когато имаме потребност от връщане към корените и чувство за гордост, случването на подобни родолюбиви начинания, могат да будят само възторг и радост. С дълбока признателност оставаме пред инициативата на хората и създателите на тази алея, като още един знак, който ще пази паметта и спомена за великите ни личности. Нека се множат народополезните Ви дела и пример!“, пише в поздравителния адрес на Дирекция на музеите, поднесен на домакините от Кунка Неделева. Учители и ученици представиха стилна и вълнуваща литературно-музикална програма. Копривщенци и потомците на поп Никола Белчов, положиха цветя на Алеята в края на тържеството.

Удивително шоу за малчуганите от Мирково
Prev Post Удивително шоу за малчуганите от Мирково
ОСЕМДЕСЕТ И ПЕТ ГОДИНИ ОТ ГИБЕЛТА НА ХРИСТИНА МОРФОВА  Пирдопчани поднесоха цветя на паметника на Българския славей
Next Post ОСЕМДЕСЕТ И ПЕТ ГОДИНИ ОТ ГИБЕЛТА НА ХРИСТИНА МОРФОВА Пирдопчани поднесоха цветя на паметника на Българския славей
Related Posts

Leave a Comment: