ОСЕМДЕСЕТ И ПЕТ ГОДИНИ ОТ ГИБЕЛТА НА ХРИСТИНА МОРФОВА Пирдопчани поднесоха цветя на паметника на Българския славей

  • 0
  • 122 преглеждания

Представителна група на Община Пирдоп, водена от кмета Ангел Геров и председателя на общинския съвет Васил Кафеджиев, на 1 юни изрази почитта си пред паметта на оперната певица Христина Морфова, чийто бюст-паметник се намира в източния край на града, до Подбалканския път.

Както е известно, на същата дата през 1936 г. тя се прибира с открит автомобил след концерт в село Баня, Карловско към столицата. Поради лошото време и повреда на колата, на това място става катастрофа и превозното средство се преобръща в близкото до завоя дере. Христина Морфова загива, а след няколко дни от произшествието от получените травми умира и друга нейна спътничка в пътуването.

Корепетиторът на певицата – Людмила Прокопова, поръчва на българския скулптор Миладин Миладинов от град Казанлък да изработи бюст – паметник на известната оперна прима. През 1941 г. той е готов, но поради военната обстановка не е поставен на мястото на гибелта й. Това става едва през 1955 г. в присъствието на Прокопова. Днес той се съхранява в музей „Луканова къща“, а на постамента е монтирана отливка от него, изработена от бетон.

В деня на 85-годишнината от гибелта на Христина Морфова за нейния житейски и творчески път говори музикалният педагог и общински съветник Марияна Върбанова. Нейни възпитаници от СУ „Саво Савов“ посветиха на българската оперна прима две свои песенни изпълнения. Кметът Ангел Геров и председателят на ОбС Васил Кафеджиев и кметът на Кметство Душанци Златка Кънева поднесоха венец и цветя на паметника на Българския славей.

По традиция, малко по-късно ръководителите на общината и представителите на ОбА поднесоха цветя на паметната плоча на Димитър Ночев, намираща се улица „Стефан Стамболов“, на мястото, където е бил неговият роден дом. Ботевия четник в началото на месец юни 1876 г. достига до Пирдоп и се укрива в бащината си къща. След предателство е арестуван и отведен в София, където е изправен пред турския съд. Освободен по дадената амнистия, живее в града. След освобождението е полицейски пристав, председател на Постоянната окръжна комисия – София и народен представител два мандата. От трибуната на Парламента защитава правата на своите другари по борба, на които държавната администрация отказва да подкрепи за заслугите им за Отечеството да преживеят спокойно и достойно своите старини.

КОПРИВЩЕНИН   В Алеята на родолюбието в село Белозем
Prev Post КОПРИВЩЕНИН В Алеята на родолюбието в село Белозем
„ГЕОТЕХМИН“ ООД   Подкрепи издаването на ценна книга за юбилея на читалище „Светлина“ - София
Next Post „ГЕОТЕХМИН“ ООД Подкрепи издаването на ценна книга за юбилея на читалище „Светлина“ - София
Related Posts

Leave a Comment: