КОПРИВЩЕНЦИ И ГОСТИ Отдадоха почит на Тодор Каблешков за 145 години от гибелта му

  • 0
  • 72 преглеждания

На 16 юни се навършиха 145 години от гибелта на Тодор Каблешков. В родния му град Копривщица бе почетена паметта автора на Кървавото писмо. На неговия гроб, който се намира в двора на храма „Свето Успение Богородично“, копривщенци и гости от страната се поклониха пред големия син на Копривщица.

На възпоменателното събитие присъстваха управителят на Софийска област Радослав Стойчев  и Мая Цанева - секретар областната администрация, кметът, заместник-кметът и секретарят на Община Копривщица - Бойка Дюлгярова, Иван Лесков и Николай Карагьозов, директорът на Дирекция на музеите Кунка Неделева, ген.-майор Явор Матеев – командир на Съвместното командване на специалните операции, Веселин Станев - офицер от запаса и председател на дружество „Димо Георгиев и ТСВ“ – гр. Пловдив, музейни работници, преподаватели от ВТУ „Тодор Каблешков“ – София,  военнослужещи в Стрямската механизирана бригада – гр. Карлово, членове на регионален клуб „Традиция“ – Копривщица.

На почетна стража от двете страни на паметната плоча застанаха  военнослужещи и членове на клуб „Традиция“. „Точно днес преди 145 години към небесните селения се понася една светла и чиста душа – Тодор Каблешков“, каза Кунка Неделева. Тя припомни думите на Каблешков в писмо до негов съратник: „Не мислете, че като нося една титла, съм се възгордял. Не, напротив. Аз, както знаете, мразя гордостта и онези, които я имат като украшение. Обичам и ще обичам народа си завинаги. Обичам го вярно и ще му слугувам!“. Затова неговият народ го обича и го почита, каза директорът на Дирекция на музеите.

Отец Богомил Читалов изнесе заупокойна молитва. С падане на колене и едноминутно мълчание присъстващите изразиха уважението си към апостола от Априлското въстание и поднесоха цветя. След поклонението всички се отправиха към паметника на Тодор Каблешков, който се намира в близост до родния му дом. „Днес отбелязваме 145 години от деня, в който Тодор Каблешков – един голям българин с родолюбиво сърце сложи край на живота си, за да остане завинаги безсмъртен в народната памет. С последните думи в писмото7 „Ако вие, братя, сте били истински патриоти и апостоли на свободата, то последвайте нашия пример и в Панагюрище!“, започва епопеята на порива ни към свободата! Мнозина от смелите апостоли и участници в Априлското въстание ще дадат живота си за тази свобода, малцина ще я видят. Тодор Каблешков дава живота си за свободна България само на 25 години. Поклон пред делото и паметта му!“, заяви областният управител Радослав Стойчев. Кметът Бойка Дюлгярова и Веселин Станев припомниха моменти от живота и делото на Тодор Каблешков и отминалите събития преди 145 години. Под звуците на възрожденски марш, в изпълнение на духовия оркестър на СУ „Любен Каравелов“ бяха поднесени венци и цветя, а залп от пушките на членовете на клуб „Традиция“ огласиха Копривщица в памет на героя.

ДУАЛНОТО ОБУЧЕНИЕ В ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ „ЗЛАТИЦА“   Основа за добра подготовка и гарантирана трудова заетост
Prev Post ДУАЛНОТО ОБУЧЕНИЕ В ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ „ЗЛАТИЦА“ Основа за добра подготовка и гарантирана трудова заетост
ОБЩИНА ЧАВДАР И КОМПАНИИТЕ „ГЕОТЕХМИН“, „ЕЛАЦИТЕ-МЕД“, „ГЕОСТРОЙ“ И „ГЕОТРЕЙДИНГ“  С общ проект за здравето на хората
Next Post ОБЩИНА ЧАВДАР И КОМПАНИИТЕ „ГЕОТЕХМИН“, „ЕЛАЦИТЕ-МЕД“, „ГЕОСТРОЙ“ И „ГЕОТРЕЙДИНГ“ С общ проект за здравето на хората
Related Posts

Leave a Comment: