КОПРИВЩЕНЦИ На почетна стража до паметника на Аврелиян

  • 0
  • 136 преглеждания

На 10 януари (по нов стил) се навършиха 141 години от освобождението на Копривщица от руските войски. По традиция от 1939 година в местността „Джахарица“, южно от възрожденския град, по пътя към гр. Стрелча, се отдава почит на загиналия руски офицер, паднал в престрелка в преследване на бягащите турски войски.  И тази година бе организирано поклонение на лобното място на унтерофицера Аврелиян.

Ръководството на Копривщица – кметът Генчо Герданов, заместник-кметът инж. Тони Малинов и Николай Карагьозов – секретар на общината, музейни служители със своя директор Кунка Неделева, се поклониха пред паметта на руския воин. Рени Пачева от Дирекция на музеите припомни историческите събития преди 141 години, които се развиват в края на 1877 година (по стар стил). Поднесени бяха цветя на паметника и бе направена снимка.

След паметното събитие музейните и общински служители проведоха разговор. Отбелязано бе, че паметникът е издигнат от признателните копривщенци през 1939 година. В годините на т. нар. демокрация в общественото пространство се правят опити да се изтъкне, че след промените в страната през 1944 г. отдаването на почит към героя е било плод на агитация, за да се изтъква ролята на Русия. Бе заявено, че копривщенци отдават почит  към Аврелиян години преди тези времена и честването не е плод на каквато и да е агитация, а е резултат на уважение и признателност към саможертвата на руския войн. По този повод директорът на Дирекция на музеите Кунка Неделева припомни казаното от цар Борис ІІІ: „Винаги с Германия, никога против Русия!“.

На 11 януари членовете на регионалния клуб в Копривщица към Националното дружество „Традиция“, облечени в униформи на българските опълченци, взели участие в Руско-турската война, отдадоха военни почести на лобното място на Аврелиян с изстрели от старите си пушки и развято руско знаме от времето на българското Освобождение. В поклонението взеха участие и ученикът Панчо Мрънков с народна носия и ямурлук и единствена представителка на нежната част от участващите в клуба Лиляна Атанасова.

Паметникът на унтерофицерът Аврелиян е с размери 300/150/130 см. и представлява пирамида, изградена от гранитни блокчета, завършваща на върха с кръст. Той е дело на местни каменоделци, по инициатива  на копривщенци. Издигнат е с обществени средства, и има надпис „За вечна слава на падналия тук на 29. ХІІ.1877 г. руски унтерофицер Аврелиян за свободата на Копривщица. 1939 от признателното гражданство” Всяка година на 10 януари – нов стил, се отдава почит на лобното място на руския офицер. Днес паметникът е ерозирал от атмосферните влияния и е с разрушен ограждащ каменен парапет.

Младежи се отморяват с канута на язовир “Душанци”
Prev Post Младежи се отморяват с канута на язовир “Душанци”
СЪСТЕЗАТЕЛКИ НА СПОРТЕН КЛУБ „СРЕДНОГОРСКИ АТЛЕТ“  С първи стартове през новата година
Next Post СЪСТЕЗАТЕЛКИ НА СПОРТЕН КЛУБ „СРЕДНОГОРСКИ АТЛЕТ“ С първи стартове през новата година
Related Posts

Leave a Comment: