Младежи се отморяват с канута на язовир “Душанци”

  • 0
  • 104 преглеждания

Студеното време предизвика интереса ни да проверим какво е състоянието на язовир „Душанци“ в това време на годината и дали той предлага възможности за подледен риболов на почитателите на този вид спорт. Оказа се, че водите на съоръжението не са замръзнали, въпреки ниските температури през отминалите седмици и водите му са подходящи за други спортни занимания.

В събота – 12 януари, спираме на стената на язовира, а компания на покрития с близо 15 см. пухкав сняг път, правят няколко леки автомобила със софийска регистрация и един микробус с ремарке. Учудването ни е оправдано, когато на метри от стената съзираме трима канунисти – двама мъже и една дама. Току-що тръгват с лодките си към началото на хидротехническото съоръжение. Чуваме съветите на по-възрастния от тримата, който напътства двамата си приятели.

Наблизо група столичани стоят в автомобила си, тъй като навън температурите са около минус пет градуса по Целзий. Питаме ги дали са техни познати гребците, но се оказва, че са тук заради красивата природа, цялата обсипана от искрящ сняг. И те, като нас, се поинтересували от хобито на съгражданите си, решили да практикуват любимия спорт въпреки студа.

Изчакваме гребците известно време, за да разговаряме с тях, като се завърнат, но това не се случва – все пак, до началото на язовира при гара Копривщица са няколко километра и изминаването им отнема немалко време.

Въпреки обилните снеговалежи в последните седмици язовир „Душанци“ не е в своя пълен обем. Нивото на преливника му е с повече от 60 см. по-ниско от кота Нула. Няма и изгледи скоро да замръзне, а водите му приятно се плискат в камъните на стената.

Новите ни познати от София казват, че и други гребци са потеглили с канутата си нагоре към вливането на река Тополница в съоръжението. Имало и рибари, но те били по-нагоре. Скоро пристигат няколко леки автомобила с местна регистрация. И присъствието на млади хора в късния следобед на стената на язовир „Душанци“ става по-многобройно. Оказва се, че районът тук е желано място за отмора и развлечения по всяко време на годината. И почитатели на красивата местна природа не липсват дори в студените януарски почивни дни.

Елаците-Мед направи дарения на детски градини
Prev Post Елаците-Мед направи дарения на детски градини
КОПРИВЩЕНЦИ  На почетна стража до паметника на Аврелиян
Next Post КОПРИВЩЕНЦИ На почетна стража до паметника на Аврелиян
Related Posts

Leave a Comment: