КОПРИВЩЕНЦИ Положиха цветя на паметника на загинал за освобождението ни руски офицер

  • 0
  • 613 преглеждания

На 10 януари, по нов стил, Копривщица отбелязва освобождението си от турско робство. На този ден по стара традиция копривщенци се прекланят пред паметта на руския офицер Аврелиян, загинал в местността „Джафарица“, на 6 километра южно от града по пътя към Стрелча.

Председателят на Общинския съвет Любомир Цеков, секретарят на Община Копривщица Николай Карагьозов и общински служители, директорът на Дирекция на музеите Кунка Неделева и специалисти на културната институция и граждани изразиха своята почит и признателност към гибелта на унтерофицера. Рени Пачева, уредник в къща музей „Тодор Каблешков“, припомни събитията, станали преди 144 години, когато пада убит руският казак в бой с отстъпващите турски войски.

На неговия паметник бяха поднесени бяха венци и цветя от благодарните за извоюваната им свобода копривщенци. Музейните служители с настъпването на топли дни през пролетта ще почистят и облагородят района и ще бъде възстановена каменната рамка около паметника, която е ерозирала от атмосферните влияния. Ще бъде възстановен и ограждащият паметника каменен парапет.

Припомням, че през 1938 година гражданството на Копривщица издига гранитния паметник „за вечна слава на падналия тук на 29 декември 1878 г. (стар стил) руски унтерофицер Аврелиян за свободата на Копривщица“. Той представлява пирамида, изградена от гранитни блокчета, завършваща на върха с кръст, направен от местни каменоделци, по инициатива на общественици и културни дейци от възрожденския град.

В СЕЛО ДУШАНЦИ  Празник и наричания на пръстени на Стария Васильовден
Prev Post В СЕЛО ДУШАНЦИ Празник и наричания на пръстени на Стария Васильовден
СГРАДАТА НА ОБЩИНАТА В КОПРИВЩИЦА  Обновена, красива и топлоизолирана след ремонт
Next Post СГРАДАТА НА ОБЩИНАТА В КОПРИВЩИЦА Обновена, красива и топлоизолирана след ремонт
Related Posts