В СЕЛО ДУШАНЦИ Празник и наричания на пръстени на Стария Васильовден

  • 0
  • 42 преглеждания

На 14 януари, когато по стар стил православната църква отдава почит на Свети Василий Велики, самодейци от читалище „Светлина“ в с. Душанци проведоха обичая „Пеене на пръстените“. Председателят на читалищното настоятелство Кристина Петкова съобщи пред събралите се на площада в селото жители и гости, че традицията да се наричат пръстени на този ден е от незапомнени времена и с представянето на обичая тя се предава на следващите поколения.

Организаторите на празника бяха приготвили котлето с „мълчана“ вода и зърна пшеница още от предната вечер, която през нощта е замръзнала, а според народните поверия това е знак, че годината ще е плодородна, обяви г-жа Петкова. Мнозина бяха пуснали в него своите пръстенчета и нишани, за да разберат какво ще им отреди съдбата през следващите месеци. Припомнени бяха обредните практики на Васильовден и споделени пожелания за здраве, благополучие, късмет и добри дни. Обичаят в миналото се е свързвал с края на старата и началото на новата година, за да зареди с надежда и очаквания за по-добър живот жителите на селото. „Има много красота в тези традиции, защото те ни изразяват като народ и ни дават основание да се гордеем, че сме българи!“, казаха самодейците.

Поздравление към присъстващите отправи кметът на Кметство Душанци Златка Кънева. Тя честити празника на всички и пожела да внесе в душите им слънце, радост и щастие, които да ги водят напред през цялата година. Г-жа Кънева благодари на самодейците, сред които има и нови попълнения, за съхраняването на обичаите и традициите в село Душанци.

Вокалната група при читалището изпълни няколко обредни песни, а отец хаджи Недко Бръмбаров отслужи водосвет. Предстоятелят на душански храм „Св. Св. Кирил и Методий“ честити празника на душанчани и заяви, че с ритуали като „Пеенето на пръстените“ с връщаме към нашето детство и трябва да ги съхраняваме в душите и сърцата си, за да останат и занапред, като неизличим знак на вечност в снагата на Отечеството ни.

Самодейката Цеца Станчева със закачливи и шеговити римувани наричания извади пуснатите в котлето пръстенчета и нишани. А първото от тях бе на кмета Златка Кънева. Най-често в тях се предсказваше за женитби, благополучие и здраве на техните притежатели. На присъстващите бе раздадено по късче от специално приготвената за обичая дъхава питка и по чаша греяно вино, подсладено и овкусено с резенчета ябълки.

Празникът продължи с народни хора и веселие.

В ОБЩИНА ЗЛАТИЦА  Селата Карлиево, Петрич и Църквище с нови придобивки
Prev Post В ОБЩИНА ЗЛАТИЦА Селата Карлиево, Петрич и Църквище с нови придобивки
КОПРИВЩЕНЦИ   Положиха цветя на паметника на загинал за освобождението ни руски офицер
Next Post КОПРИВЩЕНЦИ Положиха цветя на паметника на загинал за освобождението ни руски офицер
Related Posts

Leave a Comment: