В СЕЛО ДУШАНЦИ Празник и наричания на пръстени на Стария Васильовден

  • 0
  • 152 преглеждания

На 14 януари, когато по стар стил православната църква отдава почит на Свети Василий Велики, самодейци от читалище „Светлина“ в с. Душанци проведоха обичая „Пеене на пръстените“. Председателят на читалищното настоятелство Кристина Петкова съобщи пред събралите се на площада в селото жители и гости, че традицията да се наричат пръстени на този ден е от незапомнени времена и с представянето на обичая тя се предава на следващите поколения.

Организаторите на празника бяха приготвили котлето с „мълчана“ вода и зърна пшеница още от предната вечер, която през нощта е замръзнала, а според народните поверия това е знак, че годината ще е плодородна, обяви г-жа Петкова. Мнозина бяха пуснали в него своите пръстенчета и нишани, за да разберат какво ще им отреди съдбата през следващите месеци. Припомнени бяха обредните практики на Васильовден и споделени пожелания за здраве, благополучие, късмет и добри дни. Обичаят в миналото се е свързвал с края на старата и началото на новата година, за да зареди с надежда и очаквания за по-добър живот жителите на селото. „Има много красота в тези традиции, защото те ни изразяват като народ и ни дават основание да се гордеем, че сме българи!“, казаха самодейците.

Поздравление към присъстващите отправи кметът на Кметство Душанци Златка Кънева. Тя честити празника на всички и пожела да внесе в душите им слънце, радост и щастие, които да ги водят напред през цялата година. Г-жа Кънева благодари на самодейците, сред които има и нови попълнения, за съхраняването на обичаите и традициите в село Душанци.

Вокалната група при читалището изпълни няколко обредни песни, а отец хаджи Недко Бръмбаров отслужи водосвет. Предстоятелят на душански храм „Св. Св. Кирил и Методий“ честити празника на душанчани и заяви, че с ритуали като „Пеенето на пръстените“ с връщаме към нашето детство и трябва да ги съхраняваме в душите и сърцата си, за да останат и занапред, като неизличим знак на вечност в снагата на Отечеството ни.

Самодейката Цеца Станчева със закачливи и шеговити римувани наричания извади пуснатите в котлето пръстенчета и нишани. А първото от тях бе на кмета Златка Кънева. Най-често в тях се предсказваше за женитби, благополучие и здраве на техните притежатели. На присъстващите бе раздадено по късче от специално приготвената за обичая дъхава питка и по чаша греяно вино, подсладено и овкусено с резенчета ябълки.

Празникът продължи с народни хора и веселие.

В ОБЩИНА ЗЛАТИЦА  Селата Карлиево, Петрич и Църквище с нови придобивки
Prev Post В ОБЩИНА ЗЛАТИЦА Селата Карлиево, Петрич и Църквище с нови придобивки
КОПРИВЩЕНЦИ   Положиха цветя на паметника на загинал за освобождението ни руски офицер
Next Post КОПРИВЩЕНЦИ Положиха цветя на паметника на загинал за освобождението ни руски офицер
Related Posts