КРЪГЛА МАСА ЗА ТОДОР ВЛАЙКОВ И ВЕСЕЛИН АНДРЕЕВ

  • 0
  • 110 преглеждания

Открои националните измерения на двамата писатели

На 14 май в гр. Пирдоп се проведе най-представителната проява от тазгодишните майски културни празници „Влайкови дни“. По повод 75-годишнината от смъртта на техния патрон – народоведът Тодор Влайков и 100 години от рождението на писателя Веселин Андреев, в ритуалната зала на общината се състоя Кръгла маса на тема „Тодор Влайков и Веселин Андреев – приемственост, национални измерения, наследство“.

Научен ръководител на форума бе проф. Михаил Неделчев – почетен професор на Нов български университет и носител на Националната литературна награда на името на пирдопчанина, а участие в него взеха български учени, изследователи на живота, достиженията и мястото в българската обществена и културна съкровищница на двамата писатели. Гости на събитието бяха народните представители Лало Кирилов, с чието съдействие стана отпечатването на сборника с очерци на Тодор Влайков „Чиновничество и властници“, и Красимир Янков от Парламентарната група „БСП за България“, издателят Христо Ковачев и др.

Преди началото на пленарното заседание, във фоайето на читалището Румяна Пенчева от Националния литературен музей представи своята изложба „100 години от рождението на Веселин Андреев“. В осемнадесет табла тя проследява творческия път на автора на Размисли“, „Не мога без вас“, „Соната за Петя Добарова“ и мемоарите „Умираха безсмъртни“, неговите дългогодишни контакти с известни български интелектуалци, участието му в антифашистката съпротива и като човек, за когото родния край е особено близък и свиден. На представянето на изложбата присъства и синът на писателя – Владимир Андреев, със своята съпруга, които взеха участие и в Кръглата маса.

Тя започна с представяне на книгата на Тодор Влайков „Чиновничество и властници“, издадена специално от Община Пирдоп за Двадесет и шестите майски празници. Погрешно в предишния брой сме отбелязали друго, за което поднасяме извиненията си на читателите. Проф. Михаил Неделчев и членовете на клуб „Съхрани българското“ при СУ „Саво Савов“ Василена Петканска и Иван Тодоров запознаха пирдопчани с появилата се за първи път през 1934 г. книга, в която се разкрива генезисът на бюрокрацията, корупцията, развалата в средите на чиновничеството у нас след Освобождението. Показани бяха екземпляр от изданието, с автограф на Тодор Влайков за неговия син Веселин, както и документални кадри от кино хроника от 1942 г. за писателя, съхранени в Националния литературен музей. Пирдопчани за първи път имаха възможност да чуят разказа на Веселин Андреев за своя предшественик, запазен в Златния фонд на Българското национално радио.

Кръглата маса бе открита от кмета Ангел Геров, а приветствие към присъстващите на събитието поднесе Владимир Андреев. Доклади изнесоха проф. Михаил Неделчев, който говори за идеалната обществена личност, според Тодор Влайков. Носителят на Националната литературна награда на името на писателя проф. Симеон Янев се спря на словото на автора в „Преживяното“. Доц. Надежда Александрова имаше за тема на изложението си своето преживяно в Пирдоп, а проф. Емил Димитров от Института за литература при БАН разгледа религиозната публицистика на народоведа. Проф. Владимир Мигев представи дисидентските позиции на Веселин Андреев, а д-р Иван Иванов от музей „Луканова къща“ говори за двамата писатели като историци на родния си град.

По време на дискусията изказвания направиха народните представители Красимир Янков и Лало Кирилов, Христо Ковачев и Нона Маринова. Кметът г-н Геров закри Кръглата маса, като подари на участниците в нея издания на общината. По-късно той запозна своите гости с археологическия паметник с национално значение Еленска базилика и уникалния иконостас на църквата „Свето Успение Богородично“, която през следващата година ще отбележи 200 години от построяването си. Община Пирдоп подари на представители на библиотеки и читалища от региона по три екземпляра от книгата „Чиновничество и властници“.

ЗА ОСМА ПОРЕДНА ГОДИНА  Ден на отворени врати в „Аурубис България“
Prev Post ЗА ОСМА ПОРЕДНА ГОДИНА Ден на отворени врати в „Аурубис България“
Випуск 2018 в последен час на класа в копривщенската гимназия
Next Post Випуск 2018 в последен час на класа в копривщенската гимназия
Related Posts

Leave a Comment: