КРАЙ РУИНИТЕ НА ЕЛЕНСКАТА БАЗИЛИКА Пирдоп празнува на Илинден

  • 0
  • 105 преглеждания

На 20 юли, когато православната църква отдава почит към Свети пророк Илия, жителите на Пирдоп честваха летния празник на града. Той премина при отлична организация, с много настроение, веселие и изненади за посетителите. Това споделиха гости от други селища на страната и Средногорието, дошли специално да се отморят сред красивата природа на „Еленско“ и да се заредят с духовна енергия от святото място.

Водещата на програмата Цанка Николова припомни легендата за елена и неговата жертва в деня на Свети Илия, покровител и закрилник на Пирдоп и местността, чието честване на този ден в по-ново време датира от преди 126 години. Г-ца Николова представи гостите за Деня на Пирдоп – народният представител Лало Кирилов, членовете на официалната делегация на град Егоревск, Московска област на Руската федерация – Сергей Михайлович – зам.-кмет на града, членът на Егоревската дума Алексей Викторович и Ирина Алексеевна – директор на училище в Егоревск, Александър Сичов от посолството на Руската федерация у нас, кметовете на общините Златица – инж. Магдалена Иванова, Мирково – Цветанка Йотина, Чавдар – Пенчо Геров, общински съветници, ръководители на фирми и дарители. Сред посетителите бе и проф. Методи Теохаров със съпругата си, приятели и близки на пирдопчани от различни региони на страната.

Кметът на общината Ангел Геров в приветствието си към присъстващите на празника, заяви че преди две години по негова инициатива е възстановена традицията Денят на Пирдоп да се отбелязва в първата събота след Илинден. Той подчерта, че празникът тази година е специален, защото става точно на Илинден. Г-н Геров поздрави именниците и всички, уважили поканата на общинското ръководство да бъдат на „Еленско“ на 20 юли.

Приветствия към пирдопчани и техните гости отправиха народният представител Лало Кирилов, зам.-кметът на град Егоревск Сергей Михайлович  и Алексей Сичов от посолството на Руската федерация у нас. Поздравителни адреси до кмета на общината и пирдопчани бяха изпратили президентът на Република България Румен Радев, от Националното сдружение на общините, „Елаците-Мед“, Синдиката на българските учители, кметове на съседни общини, ръководители на фирми. Цанка Николова прочете поздрава на президента Румен Радев, в който той приветства местните жители и ръководство за съхранените народни традиции и усилията да се изгради модерна инфраструктура и съвременна среда на живот в Община Пирдоп, с пожелания за добруване и просперитет на участниците в тържеството.

В Деня на Пирдоп от няколко години специален участник в приготвянето на традиционната жертвена гозба е най-добрият кулинар на страната – Ути Бъчваров. С помощта на голям екип от служители на Общинската администрация той и колегите му се трудиха неуморно няколко часа, за да стане вкусната гозба от единадесет овце навреме за празничната трапеза. Близо един тон от най-хубавия приготвян у нас курбан – пирдопският, както гарантира като познавач шоуменът „няма равен на себе си“, бе раздадена на присъстващите на празника. Казанът с ароматното ястие бе осветен и благословен от ставрофорен свещеноиконом отец хаджи Недко Бръмбаров, който поръси със светена вода гостите и мнозина от наобиколилите огромния казан пирдопчани.

Ути Бъчваров имаше и друга важна задача в този ден – той бе председател на международното жури, което оценяваше участниците в конкурса за направа на пирдопски тутманик. Тази година шест майстори представиха своите произведения, от които похапнаха официалните гости и мнозина местни жители. В добавка те се насладиха и на по чаша от уникалната напитка – мътеница, приготвена от кисело и прясно мляко, също по специална местна технология. За присъстващите организаторите бяха осигурили около 40 л. от нея.

При обявяването на победителите в конкурса Ути Бъчваров сподели, че на журито е било трудно да определи най-доброто изкушение на местната кулинарна традиция. Първото място заслужи копривщенката Елена Чумпова, на второто се нареди Недка Божкова, а на трето е Делка Киричкова. Освен подаръците от общинското ръководство те получиха и по една книга от председателя на журито, на които той по-късно даде и автограф. Грамоти и награди получиха още Даниела Венкова, Цанка Шофелинова и Златина Иванова.

В празничната програма за Деня на Пирдоп участваха танцьорите от Клуб „Шарено хоро“, с хореограф Евгения Ралчева, Мъжката фолклорна група „Огражденска четворка“ и талантливата певица Симона Загорова. Празникът за пирдопчани и техните гости продължи до късно след обяд с много настроение, наздравици, богата трапеза и народни хора, въпреки че на няколко пъти слаб дъжд се опита да попречи на тържеството. Слънцето обаче скоро прогони облаците и грейна отново над местността „Еленско“ за радост на множеството деца и възрастни.

В ОБЩИНА ЧАВДАР  Столетна баба получи поздравления за дълголетието си
Prev Post В ОБЩИНА ЧАВДАР Столетна баба получи поздравления за дълголетието си
Парад на знамената и феерия от цветове и багри
Next Post Парад на знамената и феерия от цветове и багри
Related Posts

Leave a Comment: