В ОБЩИНА ЧАВДАР Столетна баба получи поздравления за дълголетието си

  • 0
  • 104 преглеждания

На 17 юли в дома на баба Цона Томева Панева, в деня, в който най-възрастната жителка на Община Чавдар навърши един век житейски път, стана мило и затрогващо тържество. Семейството на столетницата и самата тя посрещнаха скъпи гости – кметът Пенчо Геров, секретарят на общината Павлина Павлова и работещи в местната власт, които я поздравиха по стар български обичай с питка и шарена сол и връчиха поздравителен адрес, цветя и подарък на юбилярката. „Един век е събитие за Община Чавдар, което носи уважение и гордост!“, - казва кметът г-н Геров в поздравлението си до юбилярката, пожелавайки формулата на дълголетието да я крепи и в дните й занапред. В нейна чест бе пуснато и изпълнение на любимата й песен – „Зайди, зайди слънце“. Приветствията на близките и гостите си тя приемаше със скромност и достойнство.

Баба Цона има две дъщери – Василка и Цветана, три внучки – Даниела, Цонка и Ненка, три правнуци – Красен, Диян и Ния. Заедно със съпруга си – Панчо Лазаров, дългогодишен председател на ТКЗС – Чавдар, виновницата за тържеството се е занимавала се е със земеделие, разказа нейната внучка – Даниела. Двамата са били прекрасно семейство, от което всички техни наследници са се учили. До 97-та си годишнина баба Цона е плела изящни изделия на една кука. Повечето от тях близките й бяха показали в двора, като на три дълги покривки гордо стояха в златен цвят годините на нейния живот – 100!

Пострадала тежко, когато е била на 80-години, баба Цона не се предава и продължава да бъде опора на своето голямо семейство, показвайки на всички, че е със здрав дух и желание за живот. В момента е под грижите на дъщерите си, но често се разхожда из двора и се радва на създадената от ръцете й зеленина и красота, макар вече да я усеща повече с душата и сърцето си, отколкото да вижда.

През всичките си години, без да е била вегетарианка и да познава правилата на здравословния начин на живот, се е хранила здравословно, предпочитайки постните ястия, и много рядко гозби с месо. Обича леката храна – зеленчуци от собствената й градина, домашно произведени прясно и кисело мляко и техни продукти. Следва хармоничното и последователно хранене, без да се натоварва.

За тържеството и юбилея на баба Цона Панева, голямото й семейство бе приготвило торта, от която тя получи първото парче, както и богата трапеза за всички, уважили с присъствието си столетницата. Гръмната в нейна чест бе и бутилка шампанско.

В събота – 20 юли, юбилярката посрещна още свои гости – приятели и съседи от с. Чавдар, които й поднесоха своята почит и уважение за стоте години житейски път, както и много подаръци.

ДИДО ОТ ГРУПА D2   Във фермерски дуели с участниците в „Лятното училище за деца на служители“ на „Аурубис България“
Prev Post ДИДО ОТ ГРУПА D2 Във фермерски дуели с участниците в „Лятното училище за деца на служители“ на „Аурубис България“
КРАЙ РУИНИТЕ НА ЕЛЕНСКАТА БАЗИЛИКА  Пирдоп празнува на Илинден
Next Post КРАЙ РУИНИТЕ НА ЕЛЕНСКАТА БАЗИЛИКА Пирдоп празнува на Илинден
Related Posts

Leave a Comment: