ЛАЗАРСКА ГРУПА ОТ ЧИТАЛИЩЕ „НАДЕЖДА” – СЕЛО ЧАВДАР С песни и танци поздрави чавдарчани за празника

  • 0
  • 100 преглеждания

На 31 март Българската православна църква чества Деня на Св. Лазар. Момичетата от детската фолклорна лазарска група към читалище „Надежда” в село Чавдар, пресъздадоха народния обичай „Лазаруване”. В него взеха участие седем девойки, които изпълниха на стопаните на къщите, които посетиха, автентични момински песни, характерни за обичая. Инициатор за възраждането на традицията, лазарски песни да огласят чавдарските порти, беше на ръководството на читалище „Надежда”. Ключова роля за осъществяването на идеята имаше Цветанка Георгиева, която е художествен ръководител на групата вече осма година. Тя се погрижи и за цялостното оформяне на обичая, като бяха издирени стари песни, които в близкото минало момите са пеели по Св.  Лазар. Заслуга за това имаше и баба Цветана Кючукова, която предаде на младите песните, изпълнявани на старинния обичай.

Лазаровден се счита за денят, който е свързан с настъпването на пролетта и събуждането на природата за нов живот. Като вестители на най-хубавия сезон от годината, момичетата бяха надарувани с лакомства, парички и яйца. В знак на благодарност всеки благославяше лазарките с благопожелания догодина отново да ги навестят и зарадват със своето присъствие.

Някои от стопаните пожелаха да си направят снимка за спомен от гостуването на момичетата, които да запазят в своя семеен албум.  Момичетата с кошница в ръка и цвете, закичено в косата, донесоха удоволствие на своите родители и близки.

ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД  Девойки празнуваха моминския си ден
Prev Post ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД Девойки празнуваха моминския си ден
МОТОКЛУБ „ЗАВИНАГИ СВОБОДНИ“  Откри сезона с дефиле и водосвет
Next Post МОТОКЛУБ „ЗАВИНАГИ СВОБОДНИ“ Откри сезона с дефиле и водосвет
Related Posts

Leave a Comment: