В ЧАВДАР Наричаха пръстени за късмет

  • 0
  • 169 преглеждания

И в село Чавдар беше пресъздаден народният зимен обичай „Пеене на пръстените“. Той продължи два дни. Голямото и красиво украсено дряново дръвче, беше накичено с пуканки, сушени и пресни плодове, цветни гирлянди, а на върха му се кипреше китката от лук, ябълка, чемшир, босилек и здравец. Тя беше отредена за негодените и неженени ергени от Чавдар. За неговата премяна заслуга имаха децата – самодейци от читалището.

В първата част от народния обичай на последния ден от старата 2021 година, премененият дрян беше изнесен на площада. Желаещите да си пуснат късметче в медното котле бяха млади момичета и момчета, които очакваха да чуят късмета си през 2022 година. На 1 януари площад „Васил Левски” отново беше изпълнен с жители и гости на общината, които приветливо се усмихваха и поздравяваха за настъпилата Нова година. от Жените от групата за автентичен фолклор към читалището и децата – самодейци изпълниха традиционните за обичая народни песни. Започна наричането на пръстените за късмет. За всеки пръстен или предмет имаше добри пожелания, остава само те да се сбъднат, коментира участвалите в наричането. Наричащият тази година беше Ганка Додекова. На всички жители и гости тя пожела здраве, щастие, късмет и благополучие през 2022 година.

Кметът Григор Даулов също приветства празнуващите на площада, като благопожелания към него и чавдарчани отправи Ганка Додекова. Китката на дряна беше „открадната“ от ергена Георги Кръстев. Празникът завърши с народно веселие.

Празник край дряновото дърво в Мирково
Prev Post Празник край дряновото дърво в Мирково
Млади творци получиха награди за празника на Пирдоп
Next Post Млади творци получиха награди за празника на Пирдоп
Related Posts