ЛОВЧАНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ Призова да се тачи и почита покровителката на село Църквище Света Екатерина

  • 0
  • 89 преглеждания

На 24 ноември Българската православна църка отбелязва Деня на Света Великомъченица Екатерина – една от най-просветените жени на своето време. Тя е патрон на храма в село Църквище и за празничния ден тържествената служба в него бе водена от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил и трима свещеници.

На богослужението присъстваха кметът на Община Златица инж. Стоян Генов, кметският наместник на Църквище Тотка Стойкова, зам.-кметът на общината Илия Македонски, множество жители и гости на селото.

По време на литургията Дядо Владика отправи благослов към светите братя Кирил и Методий, княз Борис, Св. Климент Охридски, Св. Иван Рилски и всички български светци, небесни покровители на народа ни, както и към своите предшественици, ръководили Ловчанската епархия през XIX и XX век. Негово Високопреосвещенство разказа за мъченичеството на Света Екатерина и призова жителите на село Църквище да уважават и почитат своята покровителка.

Света Екатерина е родена през трети век в семейството на управителя на град Александрия Египет по времето на император Максимиан. Живее в Рим, изучавайки най-видните философи и много науки. Майка ѝ е била християнка и тя я изпраща на отшелник, който посвещава Света Екатерина във вярата. Девойката, при среща с императора, се опитала да го убеди да не преследва християните, но не успява. Впечатлени от благите ѝ слова, към Христа са привлечени майката на Максимиан, както и много от философите и учените, изпратени да я върнат към езичеството. Затова е изпратена в тъмница и осъдена на разпъване на колело. То, обаче, когато тя се докоснала до него, се разпаднало и тогава я посичат с меч. Мъченичеството ѝ се отнася към 305 г.

Храмът в село Църквище е изграден след Освобождението върху основите на разрушена от мюсюлманите по време на завоеванието църква от V в. Дълго време след падането на българските земи под османска власт селото край нея е с българско население. Чак към 40-те години на XVII в. в него се заселват и мюсюлмани. Те отправили молба до султана да им позволи да си построят джамия. Легенда разказва, че минарето ѝ се разрушавало всеки път, когато по него се изкачи техен духовен наставник. Накрая дошъл отдалеч праведен имам, но още преди да се изкачи по стълбите, пред него се явила жена в бели одежди, която му заявила, че няма да позволи върху руините на християнска църква да има мюсюлмански молитвен дом. Смята се, че тази жена е била Света Екатерина.

След края на службата по повод патронния ден на храма на село Църквище, Негово Високопреосвещенство митрополит Гавриил раздаде нафора на миряните, а всеки от тях получи и по осветена икона на Света Богородица.

СВЕТОЗАР СТОЯНОВ ОТ ПИРДОП  Втори на „5кмрън“ на „Бонсови поляни“
Prev Post СВЕТОЗАР СТОЯНОВ ОТ ПИРДОП Втори на „5кмрън“ на „Бонсови поляни“
ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТНИК ОТ ПИРДОП СТАНИСЛАВ ГОТЕВ  Участва в Немско-Български исторически ден в Хамбург
Next Post ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТНИК ОТ ПИРДОП СТАНИСЛАВ ГОТЕВ Участва в Немско-Български исторически ден в Хамбург
Related Posts

Leave a Comment: