ЛЯТОТО ВЪВ ВАРНА Богато на културни и спортни прояви

  • 0
  • 77 преглеждания

Това лято на варненския плаж има повече хора, отколкото през миналите години. Особено през почивните дни, когато край брега на Черно море трудно може да се намери свободно място летовник да се разположи на плажа под чадърите и шезлонгите. За разлика от преди година сега от чуждестранните гости, предпочелите Българското Черноморие, се чува най-вече руска, украинска, макенодонска и немска реч. По-малко хора се възползват от атракциите на плажа, но през почивните дни в открито море излизат много платноходки.

Предизвикателство за летуващите е традиционното преплуване на Варненския залив, за което се подготвят курсанти от военноморското училище. Те плуват заедно в група от десетина човека, като всичките те поддържат едно и също темпо. В края на юли в минералния басейн ще се проведе и Държавното първенство по синхронно плуване, което събира доста публика, въпреки горещините, защото е приятно развлечение за летовниците.

Културният афиш за този месец се откри на първи август с юбилейния XXX Фолклорен фестивал „Варненско лято“. Тази година в него участват само български ансамбли в категориите младежи и възрастни, както и групи за автентичен фолклор. Същия ден стартира и 81-ят традиционен плувен маратон „Галата - Варна“, а в надпреварата се включиха над 250 плувци от страната и от чужбина.

Маратонът е най-старото плувно състезание от този род у нас. Един път в годината участниците в него могат да прекосят варненския залив, разчитайки единствено на собствената си сила и издръжливост. Трасето започва от Галата и завършва на втора буна, обхващайки разстояние около 4400 м. Първите шестима от мъжете и от жените получават парични награди, както и най-бързите варненец и варненка, първият класирал се човек с увреждания и най-старият участник. Всички плувци получават фланелка и грамота за участие.

В дните от 12 до 15 август е Международна регата „Кор Кароли“. Обичайно това се случва в дните преди празника на град Варна, който е на 15 август – храстиянският празник Голяма Богородица. Във ветроходната проява състезават над 40 екипажа на килови яхти. Регата „Кор Кароли“ е основана през 1992 г. в памет на капитан Георги Георгиев – първият българин, участник в трансатлантическата регата ОСТАР през 1976 г., след което извършва първото българско околосветско ветроходно плаване, тръгвайки от Хавана на 20 декември и акостирайки отново там.

Морската ни столица дава поле за изява на различни изпълнители, сред които много рапъри, обичаният от по-възрастните дами Веселин Маринов, поп и фолк певци и певици. Градът особено през лятото е доста оживен и през нощта, а цените на пазара и по магазините са като тези в нашия район. Пивото на плажа, обаче е по-скъпо от миналата година – харчи се за по десет лева, докато през 2020-та бе само… 6 лева. За претенциозните това не е проблем, защото могат да минат и без него. Другото отличително е, че българските летуващи имат по-малко дни за почивка, като някои от тях си позволяват да се потопят в морето само през уикенда. Но и малкото е „нещо“ в горещините, които се очаква до продължат до средата на най-отпускарския месец. Ако не сте ползвали тези си дни – сега му е времето

ИНДУСТРИАЛЕН КЛЪСТЕР „СРЕДНОГОРИЕ“  Успешно приключи „Бизнес академия за стартиращи предприемачи“ 2021
Prev Post ИНДУСТРИАЛЕН КЛЪСТЕР „СРЕДНОГОРИЕ“ Успешно приключи „Бизнес академия за стартиращи предприемачи“ 2021
В СЕЛО ДУШАНЦИ   Деца организираха концерт „Бъди човек – направи добро“
Next Post В СЕЛО ДУШАНЦИ Деца организираха концерт „Бъди човек – направи добро“
Related Posts

Leave a Comment: