МБАЛ – ПИРДОП Оборудва отделение за прием на болни от коронавирус

  • 0
  • 104 преглеждания

Заповедта на министъра на здравеопазването д-р Кирил Ананиев за оборудване във всяко болнично лечебно заведение на отделения за лечение на заразени с „Ковид-19“ в МБАЛ – Пирдоп е изпълнена, видя в. „Регион“. На петия етаж в стационара, са оборудвани четири легла с необходимата апаратура, показха зам.-председателят на Съвета на директорите на болницата д-р Веселин Господинов и главната медицинска сестра Вера Иванова. Дано да няма прием на болни, каза д-р Господинов, като обясни, че изискването е за три легла, и има готовност за разкриване на още дванадесет.

Помещението е оборудвано още от началото на грипната епидемия, в момента ръководството на МБАЛ допълва консумативите, които трябва да се подменят или да се увеличат количествата им, за да са подготвени за евентуално постъпване на пациенти. Лечебното заведение е в процедура и за закупуване на апаратура, в случай, че е необходимо да се разкрият още помещения за лекуване на болни. Д-р Господинов сподели, че има проблем с количеството на необходимия персонал, но е създадена организация с наличните лекари и медицински сестри да започнат работа, ако е необходимо. За двете помещения, в които са разкрити четирите легла за болни от коронавирус, са определени специалистите, които ще поемат работата в тях.

Действията са по определения алгоритъм за лечение на вирусна пневмония, поясни той. Поради възможностите на МБАЛ – Пирдоп, няма да се поемат най-тежките случаи, които са с дихателна недостатъчност. Отделението в лечебното заведение е оборудвано за средно тежките случаи. Достигне ли се необходимост от апаратна дихателна реанимация, ще се организира изпращането на пациентите в подготвени за тази цел клиники.

„Елаците-Мед“, „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ и „Аурубис България“ са направили значителни дарения на МБАЛ – Пирдоп, като изричното условие е средствата да бъдат използвани за закупуване апаратура и средства за индивидуална защита на медицинските специалисти. Процедурите за осигуряването на техниката и защитните облекла са стартирали, увери д-р Господинов. И изрази благодарността на Съвета на директорите и колектива на лечебното заведение за подкрепата. Дарение са направили и членовете на ОбС и кметът на Община Чавдар. Д-р Веселин Господинов изрази надежда, че и останалите общини ще подадат ръка на лечебното заведение в трудната като цяло за страната ситуация. Той обясни, че ще има нужда от повече средства след като бъде преодоляна кризата, предизвикана от коронавируса. Оборотът на МБАЛ като самостоятелно и самоиздържащо се звено спада значително, което означава, че финансовият резултат от провежданата в момента лечебна дейност, няма да е достатъчен да се поемат и лекуват болните в близките три-четири месеца.

Всеки, който може да дари средства, подпомага обществото и показва доколко сме съпричастни към самото си съществуване, заяви д-р Веселин Господинов. Обстановката в момента дава сигнали, че трябва да се мисли не само за личното проспериране на индивида, а на обществото и за хората, чието призвание е да лекуват и спасяват човешки животи. В последните години, поради прилаганата схема, се стигна до тяхното намаляване и демотивиране. Хората в бели престилки никога не са пренебрегвали задълженията си и са отговорни към тях. Зам.-председателят на Съвета на директорите на МБАЛ изрази своето отлично впечатление от качеството на медицинския състав в пирдопската болница – лекари, сестри, санитари. Изключително е тяхното отношение към болните, висока компетентност и професионализъм, което заслужава адмирации, уважение и поклон.

В момента ръководството на МБАЛ изготвя списъците с необходимите медикаменти за работа в следепидемичните ситуации. Прогнозите са, че може да има трусове с доставките на лекарствени средства, най-вече на медикаментите, които са от внос. Целта е да има осигурена наличност от медикаменти, защото животът ще продължи и след коронавируса, каза д-р Господинов. И поясни, че в момента няма официално научно потвърден резултат, че тиражираният в публичното пространство препарат за лечение на „Ковид-19“, е приложим при заболяване от опасния вирус. Има само съобщения, които не са научно доказани.

Със Заповед № РД – 01 – 159 от 27 март, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е определил броят на леглата, с които трябва да разполагат лечебните заведения за прием на болни с коронавирус. За МБАЛ – Пирдоп са определени с новия документ 28 легла, като болницата е на трето място, като се изключат стационарите в София, по задължителен брой на легла в областта, след тези в Самоков – 45, Елин Пелин и Своге – по 35 и преди Ботевград – 26.

Коронавирусът се лекува по начините, по който се лекуват вирусните пневмонии. И преди, и след неговата поява, ще има пневмонии, заяви д-р Веселин Господинов. Това не е непознато лечение. Данните, които постъпват до медицинските специалисти, показват, че застрашаващият фактор са множеството придружаващи тежки заболявания на пациентите.

За преодоляване на заразата се прилага компенсиране на нарушените функции, а придружаващите заболявания се лекуват по принципите на вътрешната медицина, обясни той. Вирусът е опасен за хора, прекарали съдови инциденти, пациенти в напреднала възраст, на такива с анемични симптоми, или дългогодишен диабет.Закономерно, прилагат се повече внимание, повече грижа и постоянно наблюдение на пациентите.

„ГЕОТЕХМИН“ И „ЕЛАЦИТЕ-МЕД“  – ПОМОЩ В ЗДРАВНАТА КРИЗА
Prev Post „ГЕОТЕХМИН“ И „ЕЛАЦИТЕ-МЕД“ – ПОМОЩ В ЗДРАВНАТА КРИЗА
Next Post В ПИРДОП Създадена е организация за подпомагане на възрастни хора
Related Posts

Leave a Comment: