Мирковчани отдадоха почит на Свети Сисой и Света Неделя

  • 0
  • 115 преглеждания

В два последователни дни – на 6 и 7 юли, мирковчани почетоха с жертвени гозби двама светци. На 6 юли на едноименния параклис беше извършен водосвет от отец Николай Славчев, който поръси за здраве дошлите да се поклонят на Свети Сисой.

Той се е родил в Египет, бил е ученик на Св. Антоний Велики, който го въвел в строг монашески живот. След смъртта на своя учител преподобни Сисой се поселил да живее в една пустинна планина. След непрестанни постнически подвизи и молитвени бдения Сисой стигнал до такова духовно съвършенство, че станал незлоблив като дете. Затова Бог го надарил с благодатна сила да изцерява болни, да изгонва нечисти духове и да възкресява мъртви.

60 години преподобни Сисой се подвизавал в пустинята. При него идвали за съвет монаси и миряни от далечни места. За тях той бил извор на жива мъдрост. Преди смъртта лицето му засияло като слънце. Монасите стоели около него и се чудели на това явление. А когато старецът издъхнал, цялата килия се изпълнила с чудно благоухание. От тогава Свети Сисой се слави като покровител на децата и лечител на болните, защото изцерявал болни и гонел духове.

Дарители приготвиха курбан в чест на светеца и го раздадоха за здравето на децата. На следващия ден в най-стария параклис „Света Неделя” отново беше даден курбан, този път в чест на Света Великомъченица Неделя – Кириакия, родена през трети век в град Никомидия, в Мала Азия.

Oт малка родителите на Неделя я запознали с истините на Христовото учение и тя от рано се посветила на служене на Бога, като водила целомъдрен и благочестив живот. Много младежи търсели нейното съгласие за брак, но тя на всички отказвала с думите, че се е сгодила за Христа и иска да умре девица. Тогава един младеж от знатно семейство, обиден от нейния отказ, съобщил на император Диоклетиан, че цялото семейство на Неделя изповядва християнската вяра. Императорът заточил родителите й в град Мелитин, а Неделя била подложена на жестоки мъчения.

Христос се явил на мъченицата в затвора и я изцерил от раните й. Осъдили я да бъде посечена с меч. Разрешили й да се помоли преди смъртта си. След молитвата тя предала душата си на Господа, без да бъде посечена. Света Неделя е покровител на църквата и на град Ловеч. Тя дарява здраве, душевно и телесно изцеление и благополучие. Вярва се, че иконата на Света Неделя лекува от диабет.

 

ТАНЦЬОРИТЕ ОТ ЧИТАЛИЩЕ „ТРУД И ПОСТОЯНСТВО” В СЕЛО ЧЕЛОПЕЧ  Завоюваха „Златен Орфей” от XI шампионат по фолклор „Евро фолк ‘2019”
Prev Post ТАНЦЬОРИТЕ ОТ ЧИТАЛИЩЕ „ТРУД И ПОСТОЯНСТВО” В СЕЛО ЧЕЛОПЕЧ Завоюваха „Златен Орфей” от XI шампионат по фолклор „Евро фолк ‘2019”
Деца на работещи в „Аурубис България“ писаха истории за старите къщи
Next Post Деца на работещи в „Аурубис България“ писаха истории за старите къщи
Related Posts

Leave a Comment: