Деца на работещи в „Аурубис България“ писаха истории за старите къщи

  • 0
  • 138 преглеждания

На 4 юли една от групите, участници в Лятно училище „Милетия – 2019“, с ръководители Димитринка Стоянова и Димитър Павлов, посети музей „Луканова къща“, домът на почвоведа Никола Пушкаров и една старинна, изоставена сграда, чиято история децата съчиниха сами. Те получиха специална задача. Трябваше да чуят факти и сведения за съответната къща и след това да ги претворят на белия лист като свой текст.

Лятното училище е организирано за деца на служители на „Аурубис България” и се осъществява от Образователен център „Милетия”, с ръководител Илияна Серафимова. Глобалната тема, по която  тази година се провеждат заниманията е „Хубава си, татковино”. В нея са включени три подтеми – Средновековие, Златен век и Възраждане. Специален акцент се поставя върху образованието и архитектурата в района. При посещението си в селища от Средногорието децата трябваше да чуят факти и сведения за различни къщи и след това да споделят писмено своите впечатления от видяното и чутото.

Умните и талантливи деца се справиха чудесно. Разделени на групи, писаха екипно, и създадоха интересни и оригинални истории. Справиха се отлично и с играта, която им беше подготвила уредничката на пирдопския музей Севда Чобанова. Излъчени бяха и победители. Най-добре се справи отборът на Славея, след тях се нареди тимът на Михаела, последван от тези на Ивана и Гергана. На 5 юли посетихме с. Антон и с. Душанци. Децата се впечатлиха от къщата на Стефан Минев - Антон и от разказите на нашите гостоприемни домакини. Разгледахме и паметника на младия партизанин. В с. Душанци имахме беседа в храм „Св. Св. Кирил и Методий“ и се възхитихме на красивата къща в центъра, строена през петдесетте години и използвана като детска градина.

Всички разкази и всяка информация децата от групата претвориха в текстове, които съвсем по детски разказват за нещата, които те са запомнили и разбрали. Получиха се интересни записки. В края на лятното училище те ще бъдат достъпни за всички и така ще докажат колко паметливи и краетивни са децата на Средногорието.

Същия ден друга от групите, участващи  в Лятно училище  „Милетия – 2019”, под ръководството на педагога Диляна Дилова, посети село Мирково. На идеята да покажат къщите на старо Мирково и да разкажат за тях се отзоваха трима. Стефка Горгорова разказа на децата за паметника на площад „Хармана“ и къщите около него. Иван Биков им показа две стари сгради, като им разказа за отделните техни части, обзавеждането им  и техните наименования и предназначение. Анастасия Шишкова ги покани в родната си къща, останала от нейния дядо и запазила автентичната си атмосфера от едни отминали времена. Тя им показа плевнята с плетеж, стария кладенец, дувара с вдълбания долап и неговото значение, старинния сайван и различни предмети, свързани с бита на хората от едно време.

Едновременно с това г-жа Шишкова разказа на децата увлекателната история на нейния род по бащина линия. Участниците в лятното училище останаха доволни от посещението. Педагогът – историк Стефка Горгорова ги разведе из селото, показа на учениците още няколко къщи, като им говори за първата бирена фабрика и за някои интересни личности от Мирково. След обиколката децата се прибраха на обяд в Златица, за да напишат своите впечатления от видяното.

Мирковчани отдадоха почит на Свети Сисой и Света Неделя
Prev Post Мирковчани отдадоха почит на Свети Сисой и Света Неделя
ПРОФ. ДТН ИНЖ. ЦОЛО ВУТОВ  Удостоен с най-високата държавна награда – орден „Стара планина“
Next Post ПРОФ. ДТН ИНЖ. ЦОЛО ВУТОВ Удостоен с най-високата държавна награда – орден „Стара планина“
Related Posts

Leave a Comment: