МИРКОВСКИТЕ „МЕЧКИ“ Гостуваха в село Лесново на Ивановден

  • 0
  • 75 преглеждания

На Ивановден – 7 януари, Кукерски клуб „Мирково” направи посещение в с. Лесново. То бе осъществено по личната покана на кмета на селото за втора поредна година.

Участието на клуба е по повод на местния празник „Деведжии”, който се празнува там около Ивановден.  Името на празника идва от турската дума за камилар. Кукерският празник "Деведжии" се случва от край време в първите почивни дни на новата година, около празниците Йордановден  и Ивановден. Чрез специални магически танци, силен звън на хлопки и страшни маски този обичай има за цел да бъдат уплашени и прогонени злите духове и орисници, така че да има богата реколта през следващата стопанска година.

В неделния ден към обяд площадът на село Лесново се изпълва с хора. Всички с нетърпение очакват да започне кулминационната част на празника. В кукерските игри участват две групи. В първия ден „Долната махала” се обикаля от  младежите, които тази година ще навършат пълнолетие. В основната група участват по-възрастните и с опит мъже, които се наричат мечки. Маскираните пресъздават традиционната „Шопска сватба”, в която участват булката, младоженецът, кумът и деверите. Групата задължително води със себе си магаре с дисаги и магаритар. В дисагите се събират даровете  – вино, хляб, сланина.

Гайдарят и тъпанджията свирят „Деведжийската”, а стопаните даруват дошлите им на гости „сватбари“ с греяно вино, греяна ракия, хляб за магарето и домашни месни деликатеси. На втория ден дведжиите обикалят „Горната махала”. Двете групи се срещат пред местното читалище  „Безсмъртие”, където в обичая се включват и мечка, впрегната в рало и хора различни костюми и роли. Накрая на участниците се раздават награди. Мирковският кукерски клуб се представя на празника с 45 свои членове, като всеки от тях получава индивидуална грамота и медал, а на  клуба е връчена купа за неговото представяне в обичая.

ПЪРВОКЛАСНИК ОТ ПИРДОП  Завоюва първо място и златен медал на състезание по математика
Prev Post ПЪРВОКЛАСНИК ОТ ПИРДОП Завоюва първо място и златен медал на състезание по математика
В СЕЛО ДУШАНЦИ  Честваха Нова година по стария календар
Next Post В СЕЛО ДУШАНЦИ Честваха Нова година по стария календар
Related Posts

Leave a Comment: