В СЕЛО ДУШАНЦИ Честваха Нова година по стария календар

  • 0
  • 50 преглеждания

В неделния ден – 14 януари, по стара традиция в пирдопското село Душанци с народния обичай „Пеене на пръстените“ бяха отбелязани настъпването на Новата година и Васильовден. Дамската вокална група при читалище „Светлина“, с ръководител гайдарят Богдан Стефанов, изпълни няколко народни песни пред украсената дрянова пръчка. Гости на самодейците и жителите на селото, които почитат обичая, бяха кметът Ангел Геров и зам.-кметът Вера Бойчева.

В медното котле, пълно с изворна вода и зърна пшеница, предварително бяха пуснати пръстенчета, различни накити и предмети на малки и по-големи душанчани, за да им се предскаже каква ще бъде за тях годината. Припомнено бе за символиката на празника и на обичая, като се отбеляза, че за наричанията в миналото се е вярвало, че се сбъдват. Празникът в селото се свързва и с изпращането на старата година и зарежда хората с оптимизъм и надежда за по-добър живот в дните на новата. Този и други празници са ни съхранили като народ и ни дават основание да се гордеем, че сме българи.

Вокалната група изпълни песните „Сбирайте се малки моми“ и „Провикнал се Здравко“, изиграха и народно хоро около дряновата пръчка и накиченото със здравец и кокичета котле. Отец хаджи Недко Бръмбаров отслужи водосвет и благослови присъстващите, като ги поръси със светената вода.

Богдан Стефанов извърши наричанията, като първа научи късмета си малката Александра-Мария – Саня. На някои от присъстващите, по случайност или не, късметът бе същият, както и в предишния празник – от началото на 2017 г.

Организаторите на обичая и честването от читалище „Светлина“ бяха приготвили вкусна пита и мед за своите гости и греяно червено вино, обогатено с парченца ябълки, джинджифил, канела, портокали и други ароматни подправки, за да сгрее в студеното време хората.

На финала на тържеството, под звуците на хороводна мелодия, изпълнена от гайдаря Богдан Стефанов, мнозина се наловиха на народното хоро. Сред най-умелите игралци бяха кметът Ангел Геров и зам.-кметът на общината Вера Бойчева. Отправени бяха и пожелания за просперитет и успехи на жителите на селото. Г-н Геров поднесе на ръководството на читалището саксия с красиво цвете, като честити новата година на душанчани, пожела на всички здраве и специално поздрави самодейците за съхранението и представянето на народните обичай. Той благодари на самодейците и за тяхното великолепно представяне в предаването на Галя Асенова „От българско, по-българско“, по ТВ СКАТ, което зрителите от региона имаха възможност да видят във вечерните часове на 13 януари – събота. „Доказахте за пореден път, че в с. Душанци има живо читалище, в което се работи и резултатите са налице. Уникални бяхте!“ – каза г-н Геров, като пожела на фолклористите да продължават да прославят своето родно село и общината и занапред.

МИРКОВСКИТЕ „МЕЧКИ“  Гостуваха в село Лесново на Ивановден
Prev Post МИРКОВСКИТЕ „МЕЧКИ“ Гостуваха в село Лесново на Ивановден
ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД Цветя за казака Аврелиан за 140 години от гибелта му
Next Post ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД Цветя за казака Аврелиан за 140 години от гибелта му
Related Posts

Leave a Comment: