Мирковското училище посрещна 15 септември обновено

  • 0
  • 71 преглеждания

В ОУ „Георги Бенковски” с. Мирково както и в цялата страна тържествено беше поставено началото на новата учебна година. Тя започна присъствено за всички ученици, след поставените много въпросителни за начина на провеждане на учебните занимания.

Както винаги при тържествени случаи, всички ученици бяха построени в училищния двор. Гости на откриването на учебната година бяха кметът на общината Цветанка Йотина,  Петър Грохчев председател на общинския съвет, Цвета Попова-Хрискова, секретар на Община Мирково, Рудолф ван дер Веек от Нидерландия, общински съветници, служители та общинска администрация, бивши учители, родители и близки.

Първокласниците бяха въведени в строя под ръководството на своята първа учителка Красимира Самарджиева. Официалната церемония започна с изпълнение на химна и издигането на националния трикольор от новия знаменосец на училището Хари Филипов. Директорът на училището Марианна Горгорова подчерта, че новата учебна година започва с много нови придобивки, с които целият колектив на училището се гордее. Всички кабинети са оборудвани с нови мебели. Тя подчерта, че това е станало   с подкрепата на кмета г-жа Йотина и спечеления проект от община Мирково. С общи усилия целият колектив на училището се е справил самостоятелно с подреждането на новото обзавеждане само за четири дни.

Учебната година стартира с нов и напълно обзаведен кабинет по музика, снабден с 15 електрически пиана, синтезатори и други. Инициативата за създаването му се е родила спонтанно в разговор между Тодор Цачев и неговата съпруга Ивайла Цачева с основния дарител Рудолф Ван дер Веек от Холандия. Друг повод за гордост е това, че тази година мирковското училище е включено в списъка на иновативните училища в България. По нов метод ще започне обучението на учениците от втори клас. Те ще се обучават по метода на Рудолф Щайнер, а ръководител и изпълнител на проекта ще бъде Соня Динекова.

От всички училища в Софийска област мирковското е получило най-голям брой точки. По националната програма „Равен достъп до образование” учебното заведение е получило 15 нови ученически лаптопа, като предстои да бъдат доставени още, с които да се оборудва нов компютърен кабинет. По тази програма всички учители са снабдени с лаптопи, което няма да затрудни преподавателите, ако се стигне до онлайн обучение. По проекта „Пудос” предстои да бъдат закупени нови баскеболни табла и велоергометър за учениците. От тях се очаква да пазят новите придобивки на училището и да се отблагодарят за положените грижи с високи резултати при външното оценяване.

Кметът на общината Цветанка Йотина поздрави учениците и учителите с началото на учебната година. От компаниите в района, управителя на Софийска област, РУО, Община Мирково и комисията по образование към парламента бяха прочетени поздравителни адреси. В празничната програма  ученици от различни класове изпълниха стихове и песни. Семейство Цачеви беше подготвило изпълнения на техни ученици по пиано и духови инструменти. В съпровод на пиано на Ивайла Цачева и на духови инструменти с песен се представиха трима членове от оркестър „Мирковски орли”.

Самостоятелно на пиано се изявиха бъдещите първокласници и ученици на г-жа Цачева Неделя Цачева и Стоян Захънов. След техните изпълнения директорът на училището плисна менче с вода и удари училищния звънец. Всички ученици и учители минаха под венец от цветя и почерпени с питка и мед от ученици в народни носии. В класните стаи възпитаниците на мирковското училище получиха указания от своите класни ръководители  за началото на учебната година, организацията на учебните занимания и учебната програма. На всички тях бяха раздадени комплекти учебници и подаръци от общината.

ОТ НОВАТА УЧЕБНА 2021 – 2022 ГОДИНА  Професионална гимназия „Златица“ изцяло с дуално обучение
Prev Post ОТ НОВАТА УЧЕБНА 2021 – 2022 ГОДИНА Професионална гимназия „Златица“ изцяло с дуално обучение
В СУ „ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ“ – КОПРИВЩИЦА  Подаръци за първолаците и дванадесетокласниците
Next Post В СУ „ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ“ – КОПРИВЩИЦА Подаръци за първолаците и дванадесетокласниците
Related Posts

Leave a Comment: