НА 18 ЮЛИ – В ДЕНЯ НА РОЖДЕНИЕТО НА ЛЕВСКИ Жители на Средногорието изразиха почитта си към Апостола

  • 0
  • 90 преглеждания

В деня на 184-та годишнина от рождението на Апостола на Свободата Васил Левски, на мемориалния комплекс на рида „Гълъбец“ пред неговия паметник, се проведе възпоменателен митинг в знак на почит към великия син на България. Той бе организиран от Община Мирково, „Елаците-Мед“, Кметство Буново и читалище „Светлина“ в селото. На честването присъстваха жители на Средногорието, а преминаващи с автомобили и мотоциклети спираха за кратко, за да изразят уважението си към синеокия карловец.

Митингът бе открит от Димитрина Савова от читалище „Светлина“ –  Буново. Прозвуча химнът на Република България, по време на изпълнението на който с развят национален трикольор с маршова стъпка и облечен във въстаническа униформа пред мемориала „Кръстопът на Апостолите“ застана ученикът Александър Точев. Димитрина Савова представи уважилите честването – кметът на Община Мирково Цветанка Йотина, председателят на ОбС Петър Грохчев, кметът на Кметство Буново Николай Точев, представители на компаниите „Геотехмин“ и „Елаците-Мед“, жители на двете селища. Сто осемдесет и четири години след рождението на Левски ние носим в себе си вечността на неговите идеали и неговата прозорливост, превела през моста на времето непреходните човешки ценности, заяви г-жа Савова.

За безсмъртния син на Отечеството Васил Иванов Кунчев – Левски, говори д-р по история Иван Иванов, който подчерта, че представата ни за Титана на българската национална революция – Левски, се свързва с две неща – Свободата и Безсмъртието. Той посвети себе си на своя народ и измина път, белязан от премеждия и победи, които каляват неговия устрем и революционен порив. Хиляди, поведени от Левски, вървяха по стъпките му, готови на борба за извоюване на най-святото човешко право – сами да градят бъднините си. Най-значимото дело на Апостола е създадената от него Вътрешна революционна организация, която бе в основата на тържеството на идеите на Дякона за чиста и свободна България, подчерта председателят на Регионалния комитет „Васил Левски“.

В литературно-музикалната програма, посветена на героя, стихотворения за него рецитираха Ивайла Костова и малката Марая Панчева. Рецитал по стихове на български поети и песен за Апостола изпълни Детска вокална група „Буновско славейче“, с ръководител Татяна Гинкулова. С две патриотични песни се представи Женската вокална група „Соколов камик“ при читалище „Светлина“ в с. Буново, а Владимир Гинкулов изпълни обичаните от мнозина „Ако си дал“ и „Някой ден“.

До честващите рождението на Апостола на Свободата Васил Левски, до кмета на общината Цветанка Йотина, кмета на Буново Николай Точев, председателя на настоятелството на читалище „Светлина“ Милена Петровска и жителите на двете селища, възпоменателни адреси бяха изпратили проф. дтн инж. Цоло Вутов – управител на „Геотехмин“ ООД и изпълнителният директор на „Елаците-Мед“ инж. Драгомир Драганов, които г-жа Савова прочете.

„В съзнанието на всички българи той остава като една от най-светлите и героични личности, символ на величава саможертва, апостолска мисия и вяра в идеалите. Неговата революционна дейност, храброст и целеустременост в името на Свободата, са съхранени в националното създание и ще продължават да бъдат част от паметта на българската нация!“ – заявява проф. дтн инж. Вутов. Свещеното дело на Левски ни задължава да бъдем достойни за заветите му – човешко достойнство, чест и преданост към Отечеството, казва инж. Драганов.

На паметника на Васил Левски бяха поднесени венци и цветя от общината и общинския съвет в Мирково, кметство Буново, „Геотехмин“, „Елаците-Мед“, Регионален комитет „Васил Левски“ и присъстващи на възпоменателния митинг жители на двете селища.

Мемориален комплекс „Кръстопът на Апостолите“, с паметник на Васил Левски по скулптурата на главата на Дякона от Йордан Кръчмаров, е издигнат от „Геотехмин“ и „Елаците-Мед“ през 2007 г. Той е разположен на мястото, където, по думите на Летописеца на Априлското въстание Захари Стоянов се кръстосват пътеките на създателя на Вътрешната революционна организация и на следовниците му от Април 1876 г. апостолите Георги Бенковски и Панайот Волов. На гранитни плочи са изписани имената на участници в революционните борби през Възраждането и в Българското опълчение от седемте общини от региона – Антон, Златица, Копривщица, Мирково, Пирдоп, Чавдар и Челопеч.

ПРАЗНИКЪТ НА ХИЖА „МУРГАНА“  Събра почитатели на туризма в прохладата на Стара планина
Prev Post ПРАЗНИКЪТ НА ХИЖА „МУРГАНА“ Събра почитатели на туризма в прохладата на Стара планина
ЛЯТНОТО МУЗИКАЛНО УЧИЛИЩЕ В СЕЛО ЧАВДАР  Проведе концерт на талантите по пиано и китара
Next Post ЛЯТНОТО МУЗИКАЛНО УЧИЛИЩЕ В СЕЛО ЧАВДАР Проведе концерт на талантите по пиано и китара
Related Posts

Leave a Comment: