ПРАЗНИКЪТ НА ХИЖА „МУРГАНА“ Събра почитатели на туризма в прохладата на Стара планина

  • 0
  • 91 преглеждания

На 17 юли, в прохладата на местността „Топалов кладенец“, край красивата и много посещавана хижа „Мургана“, ръководството на Община Челопеч и едноименното туристическо дружество, организираха празника на планинския дом. Той се проведе точно в деня, когато през 1967 г. става първата копка за построяването ѝ.

Сред присъстващите на събитието бяха кметът на общината инж. Алекси Кесяков със семейството си, председателят на общинския съвет Димитър Въжаров, общински съветници, членове на управителния съвет на туристическото дружество и на пенсионерския клуб, работещи в общинската администрация, жители на селото, както и техни приятели от съседни общини и страната, обичащи природата. Най-малкият участник в тържеството заедно с мама и татко бе Дария, която е само на два месеца и половина, а най-възрастният турист – 90-годишната баба Радка Велчева, придружавана от своите близки.

Специално за празника на хижа „Мургана“, от туристическото дружество организираха поход от село Челопеч до планинския дом, в който се включиха седемнадесет почитатели на пешеходния туризъм. В добро темпо въпреки стръмните участъци по маршрута си групата измина разстоянието от седем километра от чешмата „Драганчовец“ в селото до местността „Топалов кладенец“ за около два и половина часа.

Поздравление към присъстващите на тържеството отправи председателят на УС на ТД „Мургана“ Минко Костадинов. Водещата Жанна Центовская от ОбА бе подготвила интересни игри и викторина за присъстващите. Най-много верни отговори на нейните въпроси даде и с най-много награди се сдоби Цветомир Михайлов от групата, стигнала пеша до хижата. В организираните семейни състезания се включиха три отбора, които трябваше всеки от членовете му по единично, а след това в екип, да преодоляват определено разстояние, да се справят с разопаковането на спален чувал и да се настанят в него. Най-малките в отбора трябваше да тичат с обръч, а след това с родителите си „на столче“, да пробягат състезателното трасе. Победител стана отбор № 1 с 16 точки, следван от втория и третия тим, който бе сборен. За всички имаше атрактивни награди, осигурени от Община Челопеч.

Две овце бяха жертвани за традиционния курбан, приготвен тази година от майстор-готвача Илиян Алексиев и помощниците му Петко Ганчев, Невена Недкова и работещи в общинската администрация. По паничка от вкусната гозба имаше за всички присъстващи на празника на хижа „Мургана“. Той продължи с богата трапеза, много настроение, споделяне на случки от предишни срещи в прохладата на Балкана и народни хорà, с песните на известния изпълнител Карамфил Божилов. С планинарски и хороводни мелодии всеобщото веселие допълваше DJ Мартин Чан.

ГРУПА „СПОМЕНИ“ ОТ ЧАВДАР  Завоюва втората награда на фестивала „С песните на Ари“ в град Хасково
Prev Post ГРУПА „СПОМЕНИ“ ОТ ЧАВДАР Завоюва втората награда на фестивала „С песните на Ари“ в град Хасково
НА 18 ЮЛИ – В ДЕНЯ НА РОЖДЕНИЕТО НА ЛЕВСКИ  Жители на Средногорието изразиха почитта си към Апостола
Next Post НА 18 ЮЛИ – В ДЕНЯ НА РОЖДЕНИЕТО НА ЛЕВСКИ Жители на Средногорието изразиха почитта си към Апостола
Related Posts

Leave a Comment: