НА БРАТСКАТА МОГИЛА В МЕСТНОСТТА „БАКАДЖИК“ Цветя за героите антифашисти от Средногорието

  • 0
  • 101 преглеждания

В късния следобед на 8 септември, представителни групи на общинските организации на БСП и на Българския антифашистки съюз в Златица и Пирдоп, поднесоха венци и цветя на паметника на Средногорския партизанин на Братската могила в местността „Бакаджик“ между двата града.

Традицията социалистите да припомнят с преклонение и признателно уважение за загиналите в борбите за социални правдини и своите идеи жители на Средногорието, е установена преди 76 години. През 1945 година, по инициатива на кмета на Златица Лазар Мръвков и бойни другари на антифашистите, е издигнат първия в страната паметник, който да напомня на поколенията за загубилите живота си в периода 1923 – 1944 г.

По спомени на един от ръководителите на местната власт в Пирдоп в това време – Александър Хаджикирилов, през лятото на 1945 г. в София се провежда изложба на скулптури, посветени на антифашистката съпротива. Сред експонатите се откроявала фигурата на партизанин, който гледа към Балкана, дело на проф. Иван Фунев. Тя е предпочетена от златичани за реализиране на тяхната идея. За кратко време в местността „Бакаджик“ е издигната каменна пресечена пирамида, а на автора на гипсовата отливка е възложено да изработи от бял врачански камък фигурата на партизанина.

Паметникът е открит на 9 септември същата година. На четири каменни пирамиди на мраморни плочи са изписани имената на 52 антифашисти. На 9 септември 1946 година костите на загиналите средногорци са събрани от лобните им места и със специална процесия, носени в ковчежета от техните другари, са положени в Братската могила. По късно към изписаните вече имена, отново на мраморни плочи, са добавени още 14 и така техният брой сега е 66, жители на седемте общини – Златица, Пирдоп, Копривщица, Антон, Мирково, Чавдар и Челопеч.

ФУТБОЛНА ЛИГА „СРЕДНОГОРИЕ“  Стартира петия сезон на най-популярната игра
Prev Post ФУТБОЛНА ЛИГА „СРЕДНОГОРИЕ“ Стартира петия сезон на най-популярната игра
РЕКУЛТИВИРАНАТА „СИНЯ ЛАГУНА“  Събра 20 000 панела от фотоволтаичния парк на „Аурубис България“
Next Post РЕКУЛТИВИРАНАТА „СИНЯ ЛАГУНА“ Събра 20 000 панела от фотоволтаичния парк на „Аурубис България“
Related Posts

Leave a Comment: