РЕКУЛТИВИРАНАТА „СИНЯ ЛАГУНА“ Събра 20 000 панела от фотоволтаичния парк на „Аурубис България“

  • 0
  • 85 преглеждания

За около два месеца и половина екипите на компаниите, които изграждат най-голямата фотоволтаична централа у нас – тази на „Аурубис България“, са монтирали над 20 000 панела. Пространството на рекултивираното през 2001 г. шламохранилище на медодобивния завод, е изцяло заето с елементи, насочени към Слънцето. Някогашната „Синя лагуна“ вече е огромна централа, която съвсем скоро ще започне да произвежда „зелена“ енергия.

Официално монтажът на панелите започна на 24 юни на специална церемония с участието на министъра на икономиката Кирил Петков, кметовете на общините Златица и Пирдоп инж. Стоян Генов и Ангел Геров, главния изпълнителен директор на Групата „Аурубис“ – Хамбург Роланд Харингс, Улф Геркенс – старши вицепрезидент „Енергетика и климат“ на Групата, Карел Крал – генерален мениджър на ЧЕЗ Груп, изпълнителния директор на компанията Тим Курт.

Оттогава до началото на месец септември е извършена огромна по обем работа. Освен изграждането на основите, разполагането на фотоволтаичните панели, се извършва и свързването им в единна система, както и направата на всички останали модули от оборудването на парка, който трябва да произвежда до 12 % от потребностите от електроенергия на дружеството в пиковите часове на деня.

Фотоволтаичната централа „Аурубис-1“ ще оптимизира външното потребление на ток в медодобивния завод с 11 700 MWh годишно. В дни с най-продължително слънцегреене, то може да бъде двойно по-голямо от предвиденото за едно денонощие. Специалистите посочват, че за 15 години общото производство на възобновяема енергия ще възлезе на 170 000 MWh. А само за една година тя ще е напълно достатъчна да захранва потребностите от електроенергия на над 3500 домакинства, което означава, че град с население към 14 000 души ще може да се задоволява с ток, без да ползва услугите на електроразпределителните дружества.

Благодарение на фотоволтаичната електроцентрала в компанията ще бъдат спестени 15 000 тона въглеродни емисии годишно, ако електричеството се произвеждаше от въглищна централа или над 225 000 тона за планирания период на експлоатация. Соларен парк „Аурубис-1“ е само част от усилията на дружеството за преминаването към зелена енергия. Целта на българския завод е до 2030 г. да покрива 20 % от енергийните си нужди чрез възобновяеми източници и около 50 % до 2050 г.

В дългосрочен план постепенно през следващите три десетилетия Групата „Аурубис“ трябва да се превърне във въглеродно неутрална компания и вече успешно изпълнява проекти за намаляване на CO2 във всичките си производствени обекти. През май 2021 г. Групата успешно започна да тества използването на водород в промишлен мащаб за производството на анодна мед в завода в Хамбург. Отпадната топлина от производството в завода в Германия осигурява енергията за отопление на квартала „Хафен сити ост“ в града, като спестяват 20 000 тона CO2 всяка година. Подобен проект се предвижда да бъде реализиран и в България, но законодателни и други пречки засега не позволяват неговото изпълнение.

НА БРАТСКАТА МОГИЛА В МЕСТНОСТТА „БАКАДЖИК“  Цветя за героите антифашисти от Средногорието
Prev Post НА БРАТСКАТА МОГИЛА В МЕСТНОСТТА „БАКАДЖИК“ Цветя за героите антифашисти от Средногорието
Next Post „АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“ АД СЪОБЩЕНИЕ ДО АКЦИОНЕРИТЕ
Related Posts

Leave a Comment: