НА ДЕБЕЛЯНОВИТЕ ВЕЧЕРИ Прожектираха филм за завръщането на поета у дома

  • 0
  • 107 преглеждания

Родният дом на поета на Копривщица посрещна почитателите на поезията му с нежната песен, изпята от Лили Иванова, по стихове на Дамян Дамянов, на 13 август, когато се състоя традиционната Дебелянова вечер. Сред уважилите културната проява баяха кметът на общината Бойка Дюлгярова, председателят на ОбС Любомир Цеков,  общински съветници, Маслина и Ладислав Цветкови – родственици на поета, проф. д-р Славка Керемидчиева, председателят на настоятелството на читалище „Хаджи Ненчо Д. Палавеев“, лауреати на Националната литературна награда „Димчо Дебелянов“, поети и много гости от града домакин и  страната.

Организатори на събитието бяха екипът от къщата-музей към Дирекция на музеите. Уредникът Делка Гугова и информаторът Елена Лудова, приветстваха с „Добре дошли!“ гостите, които почетоха „поета-герой“. Стихотворението на Георги Райчев – „Назад, на родна земя“ рецитира Филип Неделев. Водещите припомниха имената на носителите на националната награда, която се връчва от 2004 година и не са сред нас – Иван Динков, акад. Валери Петров, Славимир Генчев, Ивайло Балабанов, както и напусналите ни наскоро приятели на музейните работници акад. Иван Радев, Цоньо Неделкин, поетът-бард Бойко Георгиев, Ана Бъкстон и Тони Наплатанов.

В трогателното си слово директорът на Дирекция на музеите Кунка Неделева припомни за статия от 6 ноември 1926 година на Димитър Шишманов, български дипломат в Гърция, в която изразява своето безпокойство за гробът на Димчо Дебелянов в Демир Хисар, че не съществува вече, той е унищожен, но мястото му се знае. Дипломатът призовава за изкопаване на костите на Димчо и пренасянето им на родна земя.

Кунка Неделева отбеляза, че тази дописка взривява интелектуалния елит на столицата по онова време. Членовете на кръжеца „Живо слово“ предприемат инициативи за сказки и литературни вечери, със средствата от които да се съберат нужните средства. На 19 юли 1931 г. с отпуснатия от военния министър ген. Александър Кисьов автомобил близки и приятели на поета заминават за Гърция. Димитър Подвързачов, Георги Райчев, Невена Буюклиева, Георги Михайлов, Стефан Ханджиев и брата на поета Илия с трепет прекрачват прага на църквата „Успение Богородично“, в двора на която е погребан Димчо. Г-жа Неделева разказа за посрещането на малкия саркофаг на родна земя и полагането му в двора на старата копривщенска черква на 23 август 1931 година. И от тогава до днес, вече 90 години, за Димчо е наблизо и тихият дом с белоцветните вишни, над него е синьото копривщенско небе, а цяла Копривщица се е разстлала долу в краката му, за да му отдава почитта си всеки ден и всяка нощ непрекъснато, за да не се изпълнят стиховете му в „Сиротна песен“.

Поетите Маргарита Петкова, Атанас Капралов, Ивайло Диманов, Димитър Христов рецитираха свои прочувствени стихове. В тишината, заредена с напевността на мерената реч, Кунка Неделева обяви новия лауреат на Националната литературна награда „Димчо Дебелянов“ – Калин Донков. Кметът на Община Копривщица Бойка Дюлгярова връчи отличието. На лауреата бяха поднесени цветя, картина и парична премия. Той каза, че за него е чест и гордост да бъде удостоен с тази висока награда. Димчо Дебелянов е едно от неговите литературни божества, който е обикнал още съвсем млад.

Актьорът Мариян Маринов докосна сърцата и душите на почитателите на Дебеляновата поезия със стиховете на символиста. И в притъмняващата вечер се занизаха римуваните слова, а атмосферата се зареди с магия, която може да бъде усетена само на поетичните празници в родния дом на свидния син на Копривщица и България. Литературната вечер завърши с филма „Последният път към дома“, заснет по спомените на Невена Буюклиева. Той разказва за пренасянето на костите на Дебелянов и с трогателните си сцени разплака мнозина. Мариян Маринов е сценарист и режисьор на филма, а Спас Спасов - библиограф и режисьор по монтажа.

Директорът на музеите г-жа Неделена изрази благодарност и признание към екипа на къща музей „Димчо Дебелянов“ – Делка Гугова, Елена Лудова и Галя Цветкова, на които поднесе почитания и награди. Уважен беше и вече бившият уредник на музея Дойчо Иванов за дългогодишните си заслуги при организиране на Дебеляновите вечери. В здрача на копривщенска вечер пред родния дом на най-нежния български поет, бяха направени снимки за спомен.

Извънредна сесия за проблемите на „В и К“ сектора в Копривщица
Prev Post Извънредна сесия за проблемите на „В и К“ сектора в Копривщица
„ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС ЧЕЛОПЕЧ“   Дари копирна техника на читалище „Христо Ботев“ в Мирково
Next Post „ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС ЧЕЛОПЕЧ“ Дари копирна техника на читалище „Христо Ботев“ в Мирково
Related Posts

Leave a Comment: