НА ГАРА БУНОВО Молитва и възпоменателен митинг

  • 0
  • 88 преглеждания

На 9 март се навършиха 32 години от атентат на гара Буново, извършен в бързия влак Бургас – София през 1985 г. от протурски терористи. Загиват седем невинни жертви, сред които и две деца. Бомбата с часовников механизъм е поставена във вагон за майки с деца и е била настроена така, че да се взриви в тунела след гарата, за да бъдат дадени максимален брой жертви. Заради маневра на гара Златица, влакът закъснява  с две минути и тя избухва при навлизането на влака в гарата. Автори на атентата са трима български мюсюлмани, които са осъдени на смърт през 1988 г. След демократичните промени на тях е издигнат паметник като жертви на възродителния процес и е построена чешма от привърженици на ДПС. През ноември 2009 г. така наречената „кървава чешма” в село Трънак,  Бургаско, е разрушена по настояване на патриотични организации.

На възпоменателния митинг на гара Буново, по повод трагичното събитие, присъстваха членове и активисти на Обединени патриоти - ПП НФСБ, „Атака“ и ВМРО. Сред официалните лица бяха Валери Симеонов, лидер на НФСБ и собственик на телевизия СКАТ, Волен Сидеров – председател на ПП „Атака“, Юлиан Ангелов, организационен секретар на ВМРО и авторът на паметника скулпторът Александър Хайтов. Водеща на митинга бе Мария Цветкова,  секретар на НФСБ. Присъстваха кметове на съседните селища, много граждани на селото и общината, гости от София и района. Заупокойна молитва за душите на невинно загиналите жертви отслужи старвофорен свещеноиконом хаджи Йордан Георгиев.

В своето слово Валери Симеонов припомни за жестокостите и безмислените жертви сред мирното българско население по време на потушаването на Априлското въстание, Освободителната руско-турска война, Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г., при навлизането на турските части в новоосвободените български земи по време на Първата световна война и съвременните проявления на турския фундаментализъм. Той обясни същността на погрешната политика на протурските партии в България и преекспонирането на т.н. възродителен процес, за който все още не са се произнесли политолози, историци или други специалисти.

Турската политика е да насажда чувството за вина у българите заради т.н. възродителен процес, а както се видя напоследък и на пряка агитация сред изселниците в Турция за коя политическа партия да гласуват. Той заяви, че задължение на държавата да се противопостави на тази агресия. А на всички политичаски партии е да се премахнат протурските партии у нас.

Волен Сидеров изказа своето възмущение, че  до сега нито един президент не е дошъл да се поклони пред паметта на невинните жертви на този терористичен акт. Юлиан Ангелов изтъкна необходимостта от обединение на политическите партии в България против радикалния ислям и имперските амбиции на Турция, които все повече се ширят и върху нашата територия. Накрая беше показан къс от разрушения паметник-чешма от село Трънак.

Паметта на невинните жертви беше почетена с падане на колене и с едноминутно мълчание. Венци пред паметника бяха положени от НФСБ, ВМРО и ПП „Атака“, от община Мирково и кметство Буново. Целият паметник беше отрупан с цветя в памет на жертвите.

ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД  Баба Марта и Ден на самодееца
Prev Post ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД Баба Марта и Ден на самодееца
В ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ  Надпрепусквания и расови коне
Next Post В ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ Надпрепусквания и расови коне
Related Posts

Leave a Comment: