В ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ Надпрепусквания и расови коне

  • 0
  • 94 преглеждания

Седмица, след като отмина християнският и народен празник Тодоровден, в община Челопеч се състояха кушии и състезания по надтегляне на коне, които привлякоха десетки зрители в местността „Маята“, южно от селото. Организатори на кушиите и надпреварата за издръжливостта и възможностите на благородните животни, бяха Общинската администрация, читалище „Труд и постоянство“ и екипът на сп. „Езда“, начело с главния редактор Екатерина Дончева, която бе и водещ на събитието, продължило до късния следобед на 11 март. Съдействие на организаторите оказа и Делчо Стефанов от гр. Златица, помогнал при тегленето на животните и подготовката на празника.

Съгласно регламента на състезанието, най-напред се проведоха измерванията на записаните за участие коне – по височина, за надпрепускванията и по тегло – за надтеглянията. Кушиите се проведоха в две категории – за животни, с ръст до 145 см. и за такива – над тази височина. А издръжливостта на конете – теглене на шейна с товар, премина в пет категории – до 500 кг., до 600, до 700, до 800 кг. и над 800 кг. Участваха стопани със своите животни от едни от най-известните центрове на този спорт у нас от с. Калугерово, Пловдивско, кв. Илиянци – София, както и от гр. Златица, Пирдоп, с. Карлиево, с. Торос и др. Съдии на надпреварата бяха Ивайло Владимиров, Кунчо Тороманов и Христо Маринов, а главен организатор от страна на домакините – Сашка Вътева.

Преди началото на състезанията кметът на общината инж. Алекси Кесяков приветства участниците и зрителите с празника и пожела успех на най- подготвените и добре гледани през зимата коне. В първата категория от традиционната за Тодоровден кушия участваха само двама жокеи – Петър Евтимов с кон Бойкот и Стефан Минчев с кон Гаро. Те трябваше да изминат по две обиколки на дългото 1200 м. трасе на пистата, като пръв пресече финала Евтимов. Във втората кушия за старт бяха записани петима жокеи, между които и една дама – Наташа Ангелова с кон Маскарад от с. Карлиево. Те трябваше да определят победителя в две серии по същото трасе и регламент, като най-добър накрая бе Иван Лазаров от с. Карлиево с кон Фернандо, следван от Наташа Ангелова и Иван Банов с кон Бърд Сонг. Собствениците на животните получиха купи и парични премии от организаторите.

Много емоции и възхита у зрителите предизвикаха петте серии от надтеглянето с шейна с товар на състезателните коне. Някои от тях, особено в категориите на тежковозите, които бяха изключително красиви, високи и със самочувствие представители на вида.

Началото на състезанието поставиха осемте участника в категорията до 500 кг., които започнаха с тежест от 1000 кг., като конете трябваше да изминат с натоварената с железобетонни траверси шейна разстояние от 30 метра за 3 минути. Времето за обособяването на впряга също бе 3 минути. След три проведени серии, и достигане на товар от 1500 кг., първи с изминати 18.50 м. бе кон Ерос на Милчо Иванов. Втори се нареди Вихър на Петър Евтимов с 6.60 м., а трети – с 25.70 м., но с тегло на шейната 1250 кг., стана кон Витан на Мирослав Иванов. Победителят в категорията получаваше право да се състезава и в по-горната, без да заплаща състезателна такса.

Във втората категория – до 600 кг., бяха записани за надпреварата осем участника, които започнаха тегленето на шейната от товар с тегло 1250 кг. В първата серия всички коне изминаха състезателното разстояние от 30 м., а във втората – с товар от 1500 кг. се справиха само двама – кон Армандо на Николай Иванов и Мечо на Тачо Пеев. Първият стана победител, с 30 м. и тежест на шейната от 1750 кг., а второто място зае конкурентът му, спрял за 3 минути при същия товар на 19.80 м. На трето място се нареди най-добрият в първата категория – Ерос, постигнал 25.70 м., но с тежест от 1500 кг. Заслужава да се отбележи, че състезателното трасе с всяка серия ставаше все по-трудно за животните, тъй като във влажната почва се образуваха дълбоки следи, които препятстваха тегленето на шейната.

В третата категория – коне с тегло до 700 кг., участваха само пет животни и техните стопани, които започнаха с тегло от 1500 кг., като само три от тях изминаха 30-те метра. Във втората серия, при тегло на шейната от 1750 кг., най-дълго я изтегли кон Боби на Иван Цаков, спрял на 15 м. Втората награда заслужи стопанинът на кон Армандо – Николай Василев, който успя да измине 6 метра, а на трето място остана кон Виктор на Ахмед Кючуков, спрял на 3.6 м. от старта.

При тежковозите с тегло до 800 кг., имаше само трима участника, които си поделиха наградите. Първата спечели кон Лорд, със стопанин Калин Пешев, който след четири серии изтегли товар от 2250 кг. на 30 м. Втори остана кон Боби на Тодор Тодоров, изминал със същото тегло 28.40 м., а трети с 8.80 м., но с тегло на шейната от 1750 м. бе кон Боби на Иван Цаков. Той обаче бе и най-лекият измежду трите животни – само 760 кг., а победителят бе със 130 кг. повече от него.

Най-атрактивна и предизвикваща емоции и приятна възбуда у публиката, бе последната категория състезателни коне – с тегло над 800 кг., като сред тях се отличаваха Атила с 1010 кг. и стопанин Николай Христов и Толер на Николай Кирилов с 1000 кг. Общо участниците в групата бяха седем – най-многобройната категория на Конския Великден в с. Челопеч. Всички те се справиха с първоначалната тежест от 2000 кг., която за по-тежките от обявените за надпреварата животни, съгласно регламента на състезанието, се дотоварваше с толкова килограми, колкото надвишават над 900 кг. Така Атила теглеше в първата серия 2110 кг., а Толер – шейна с 2100 кг.

След три тура на надпреварата и тегло от 2500 кг., победител стана най-лекият от състезателните коне – Лорд, изминал с шейната 3.70 м. Втори, преодолял разстояние от 2.50 м. в рамките на три минути, но с тегло на шейната от 2600 кг., стана Толер, а трети е кон Рио на Руси Матракчийски, изминал с 2500 кг. 2.40 м.

Всички победители и в тази надпревара получиха купи и парични награди, както и аплодисментите и възхищението на публиката. Зрителите, както и участниците, дошли от други краища на страната, си пожелаха успехи и участия и на следващи такива надпревари.

НА ГАРА БУНОВО  Молитва и възпоменателен митинг
Prev Post НА ГАРА БУНОВО Молитва и възпоменателен митинг
Next Post В ПГТХТ - ПИРДОП Българо-румънски празник навръх Трети март
Related Posts

Leave a Comment: