НА ХРАМОВИЯ ПРАЗНИК В ЗЛАТИЦА Водосвет в чест на Свети Георги

  • 0
  • 91 преглеждания

Църквата „Свети Великомъченик Георги победоносец“ в гр. Златица отбеляза патронния си празник на 6 май с тържествена служба, която бе изнесена от архиерейския наместник отец Йордан Георгиев. На богослужението присъстваха жители и гости на Златица, някои от които бяха именници и се черкуваха за свое и на близките си здраве, черпейки с лакомства останалите. Отец Йордан благослови миряните и пожела на всички благоденствие и вяра в добрите бъднини на България.

Общинското ръководство на Златица дари на църковното настоятелство две овце, които бяха жертвани за приготвянето на традиционния светен курбан. За направата на вкусната гозба се погрижиха Филатка Рашева и нейните помощници – именникът Георги, Панка и Димка, които още от ранни зори са започнали да приготвят продуктите и подправките за ястието, сваряването на месото. Към обяд гозбата бе осветена от отец Йордан и раздадена на желаещите да вкусят от нея.

Празнични богослужения за Гергьовден имаше и в други местни храмове, чийто патрон е Светията. В село Чавдар се състоя водосвет в чест на светеца – воин. В местността „Южека“, където се намира параклисът на негово име, беше  организиран празник от Църковното настоятелство на храм „Св. Архангел Михаил“, с подкрепата на Общинската администрация. Много от празнуващите, сред които и немалко именници, идваха, запалваха си свещ на светеца, вземаха си от жертвения курбан и се връщаха отново вкъщи, където да празнуват със своите близки.

Водосветът беше отслужен от отец хаджи Недко Бръмбаров. Спазена беше традицията – членовете от Църковното настоятелство бяха се погрижили да се жертват три овце за приготвянето на празничния курбан. Курбанът също беше осветен от отец Недко Бръмбаров, а след това всеки си взе от него за здраве и късмет през годината. Две от жертвените животни бяха дарени от местен животновъд, а третата беше закупени със средства от Църковното настоятелство.

За приготвянето на гозбата около казаните свещенодействаха майстор-готвачът Найден Узунов и негови помощници. Църковното настоятелство чрез вестник „Регион” отправя благодарност за подкрепата и помощта от множеството доброволци и Община Чавдар, които помогнаха празникът да се състои.

НА ГЕРГЬОВДЕН В ЧАВДАР  Жертваха три овце за здравето на жителите на общината
Prev Post НА ГЕРГЬОВДЕН В ЧАВДАР Жертваха три овце за здравето на жителите на общината
СЕДЕМ КАЗАНА ЖЕРТВЕНА ГОЗБА  За Гергьовден в Община Антон
Next Post СЕДЕМ КАЗАНА ЖЕРТВЕНА ГОЗБА За Гергьовден в Община Антон
Related Posts

Leave a Comment: