СЕДЕМ КАЗАНА ЖЕРТВЕНА ГОЗБА За Гергьовден в Община Антон

  • 0
  • 123 преглеждания

Традиционният национален и народен празник – Гергьовден, 6 май, който е и ден на Община Антон, бе отбелязан без познатите от преди въвеждането на противоепидемичните мерки и извънредното положение в страната, прояви. Най-напред честваме Гергьовден и празника на Българската армия, каза кметът Андрей Симов. Имаме честта да празнуваме този ден заедно с цялата държава, и се радвам, че за поредна година спазихме традицията, макар сега тържеството да е по-скромно. Желанието ни бе хората да се почувстват сплотени и обединени и да ги поздравим. Нека да са здрави и да вярват, че това огромно за всички предизвикателство с коронавируса, ще отмине. И скоро отново ще можем да общуваме помежду си по-свободно, да се радваме на хубавото и да работим за добруването и развитието на общината, заяви г-н Симов.

От общинската администрация се бяха погрижили да има достатъчно курбан за всички. За приготвянето му са жертвани шест овце, дарени за здраве, личен и общ на всички просперитет от местния животновъд Красимир Петров. Ястието приготви в седем казана майстор-готвачът Цветанка Байловска и нейният екип, който в продължение на часове се труди усърдно, за да стане навреме за раздаването му на антончани. Жителите на селото търпеливо изчакаха в двора на храм „Свети Илия“ на дълга редица, това да се случи. Ритуалната гозба бе осветена от отец хаджи Недко Бръмбаров, който поздрави жителите на общината, кмета Андрей Симов и майсторите на вкусното и апетитно ухаещо ястие с Гергьовден и деня на Община Антон. През целия ден храмът и параклисът „Св. Георги“ над селото бяха отворени, за да могат именници и миряни да си запалят по свещица.

Голяма празнична атмосфера, която винаги се е създавала на този ден, ни липсва по обективни причини и от съображения за гарантиране здравето на хората, подчерта Андрей Симов. Той изрази надеждата си, че следващият Гергьовден ще бъде както преди. Г-н кметът поздрави жителите и гостите на общината с празника, като пожела на семействата им здраве, благоденствие, да са силни и обединени в трудните времена, и заедно да работят за просперитета на общината. Г-н Симов се похвали, че особена красота на селото в тези дни внасят разцъфналите в примамливо розово японски вишни, които бяха посадени през 2020 г. по главната улица на Антон. Усилията в тази насока ще продължат, каза той, предстои реализиране и на още проекти.

НА ХРАМОВИЯ ПРАЗНИК В ЗЛАТИЦА   Водосвет в чест на Свети Георги
Prev Post НА ХРАМОВИЯ ПРАЗНИК В ЗЛАТИЦА Водосвет в чест на Свети Георги
Цветя за руски войни в Деня на победата
Next Post Цветя за руски войни в Деня на победата
Related Posts

Leave a Comment: