НА ГЕРГЬОВДЕН В ЧАВДАР Жертваха три овце за здравето на жителите на общината

  • 0
  • 142 преглеждания

На 6 май – денят на Св. Георги Победоносец и в село Чавдар се състоя водосвет в чест на светеца – воин. В местността „Южека“, където се намира параклисът на негово име, беше  организиран празник от Църковното настоятелство на храм „Св. Архангел Михаил“, с подкрепата на Общинската администрация. Много от празнуващите, сред които и немалко именници, идваха, запалваха си свещ на светеца, вземаха си от жертвения курбан и се връщаха отново вкъщи, където да празнуват със своите близки. Празникът премина при спазването на противоепидемичните мерки заради Ковид-19.

Водосветът беше отслужен от отец хаджи Недко Бръмбаров. Спазена беше древната традиция – членовете от Църковното настоятелство бяха се погрижили да се жертват три овце за приготвянето на празничния курбан. Курбанът също беше осветен от отец Недко Бръмбаров, а след това от него всеки си взе за здраве и късмет през годината. Две от жертвените животни бяха дарени от местен животновъд, а третата беше закупени със средства от Църковното настоятелство.

За приготвянето на гозбата около казаните свещенодействаха майстор-готвачът Найден Узунов и негови помощници. Църковното настоятелство чрез вестник „Регион” отправя благодарност за подкрепата и помощта от множеството доброволци и Община Чавдар, които помогнаха празникът да се състои, да бъде приготвен вкусният светен курбан.

ЛЕКОАТЛЕТИ НА ПИРДОП  С призови места в Луковит
Prev Post ЛЕКОАТЛЕТИ НА ПИРДОП С призови места в Луковит
НА ХРАМОВИЯ ПРАЗНИК В ЗЛАТИЦА   Водосвет в чест на Свети Георги
Next Post НА ХРАМОВИЯ ПРАЗНИК В ЗЛАТИЦА Водосвет в чест на Свети Георги
Related Posts

Leave a Comment: