НА ЙОРДАНОВДЕН В СЕЛО ПЕТРИЧ Двама нагазиха в река Тополница за кръста

  • 0
  • 103 преглеждания

За поредна година в златишкото село Петрич беше спазена християнската традиция за хвърлянето на светия кръст във водите на река Тополница на Йордановден – 6 януари. На ритуала присъстваха жители и гости на селото, кметът на Община Златица инж. Стоян Генов, зам.-кметът инж. Иванка Ангелова, кметският наместник Мария Ангелова, местни културни дейци, общественици. Събитието премина при спазване на противоепидемичните мерки в страната и беше организирано съвместно от кметството и църковното настоятелство на храм „Св. Георги Победоносец“.

Отец Ангел от град Панагюрище, предстоятел на църквата, отслужи тържествена света литургия и водосвет. Той поръси всички за здраве и благодат през настоящата 2021 година.

На брега на реката и мостът, издигащ се над нея, имаше много хора, дошли да видят извършването на обичая. Двама млади мъже решиха да се хвърлят в река Тополница, за да извадят Светия кръст – Валентин Ангелов и Пенко Карамихов. Без да се притесняват от ниските температури на водата, спазиха традицията за изваждането на Божия символ.

Успехът споходи Валентин Ангелов, който е участвал и в предишни години в ритуала. Заслужено двамата получиха аплодисменти и поздравления от своите съселяни. За късметлията беше осигурена парична награда от организаторите на проявата. Светият знак беше хвърлян три пъти във водата за здраве.

Кметът инж. Стоян Генов поздрави петричани и именниците с Йордановден, пожелавайки здраве, благополучие и късмет на всички през Новата 2021 година.

В ГРАДА МУЗЕЙ - КОПРИВЩИЦА  Поклонение на паметника на казака Аврелиан
Prev Post В ГРАДА МУЗЕЙ - КОПРИВЩИЦА Поклонение на паметника на казака Аврелиан
Три дни празник „Водици“
Next Post Три дни празник „Водици“
Related Posts

Leave a Comment: