Три дни празник „Водици“

  • 0
  • 114 преглеждания

Според християнските традиции в двете църкви в Копривщица – старата и новата – „Свето Успение Богородично“ и „Свети Николай“, на 5 януари бе извършен ритуалът „Освещаване на водата“ от отец Богомил Читалов и отец Румен Стоименов. Във възрожденския град празникът Водици е разделен на три части и започва с наричане на водата преди Йордановден и завършва с Ивановден.

В деня на Богоявление – 6 януари, отец Богомил Читалов извърши тържествена служба в старата църква, където бяха дошли миряни и жители на града, сред които и кметът на Община Копривщица. Свещеникът и кметът Бойка Дюлгярова честваха своите имена и получиха много поздравления, с пожелание да са здрави и благословени през Новата година.

След приключване на службата от старата църква тръгна литийно шествие, предвождано от храмовата хоругва, носена от Донко Млънков и придружен от Иван Янков, облечени в народни носии. Шествието спря на каменния мост пред площад „Петко Каравелов“, където се бяха събрали много хора. Отец Богомил Читалов и свещеник Георги Читалов изнесоха тържествена служба и извършиха водосвет.

Десет смелчаци се бяха наредили от двата бряга на река Тополница. След като отец Георги хвърли във водата Христовия знак, те се устремиха към него и само за секунди той беше изваден от водата от Сабо Стайков. Младежът от Копривщица, според каноните на празника, целуна кръста и се отправи към свещениците, където получи тяхната благословия. Тази година християнският празник бе без сняг със сравнително топло време.

НА ЙОРДАНОВДЕН В СЕЛО ПЕТРИЧ  Двама нагазиха в река Тополница за кръста
Prev Post НА ЙОРДАНОВДЕН В СЕЛО ПЕТРИЧ Двама нагазиха в река Тополница за кръста
В ДЕНОНОЩНИТЕ ОБЕКТИ  Малко посетители в новогодишната нощ
Next Post В ДЕНОНОЩНИТЕ ОБЕКТИ Малко посетители в новогодишната нощ
Related Posts

Leave a Comment: