В ГРАДА МУЗЕЙ - КОПРИВЩИЦА Поклонение на паметника на казака Аврелиан

  • 0
  • 102 преглеждания

На 10 януари (29 декември по стар стил) Копривщица отбелязва годишнините от освобождението си от турско робство. Всяка година по този повод се прави поклонение на паметника на загивалия в местността „Джофарица“ руски унтерофицер Аврелиан.

Тази година поклонението пред неговия паметник се състоя на 8 януари. В почитта към героя взеха участие заместник-кметът и административният секретар на Община Копривщица инж. Иван Лесков и Николай Карагьозов, директорът на Дирекция на музеите Кунка Неделева, служители  от общинската администрация, музейни работници и членове на регионалния клуб от възрожденския град при Националното дружество „Традиция“.

На почетна стража на паметния знак на Аврелиан застанаха Донко Мрънков и  Иван Янков, облечени в униформи на българските опълченци, участвали в Освободителната руско-турска война 1877-1878 година. Кунка Неделева отбеляза, че не е важно колко хора ще се поклонят в навечерието на 143-годишнината от освобождението на Копривщица от турско робство, а да пазим в сърцата си имената на героите и да не забравяме, че Копривщица в този период е дала на България едни от най-свидните свои синове и личности.

Делка Гугова от Дирекция на музеите припомни събитията, предхождащи освободителна война. Тя се върна във времето преди 143 години разказа за посрещането на руските войски във възрожденския град. Руския офицер пада убит в местността „Джофарица“ в престрелка при преследването на отстъпващите турци.

С едноминутно мълчание и падане на колене беше почетена паметта на героите от Руско-турската война. На паметника бяха поднесени цветя и венци от Община Копривщица, Дирекция на музеите и Регионален клуб „Традиция“ от възрожденския град.

Ще припомня, че в свое изследване уредникът към Дирекция на музеите Светлана Мухова отбелязва, че в местната памет е останал споменът за казака Аврелиан, убит при схватка с ариергарди на отстъпващия противник, на 6 км южно от Копривщица. Погребан е в двора на храм „Свети Николай“. В бележка към изследването си Светлана Мухова цитира статия на Димитър Кацаров, който пише: „За съжаление забравено е презимето и частта, от която е бил този руски воин, а в черковния двор и гробът му вече не се забелязва.“

Интересен е фактът, проследен от Светлана Мухова, че в донесение на  полк. Комаровски не е посочена смъртта на руския воин. През 1938 година, по инициатива на копривщенски общественици, местни каменоделци изграждат паметник, който представлява пирамида, съставена от гранитни блокчета, завършваща на върха с кръст. На паметната плоча има надпис: „За вечна слава на падналия тук на 29. ХІІ.1877 г. руски офицер Аврелиан за свободата на Копривщица“. През 2008 година паметна плоча на името на героя е поставена в църковния двор.

ДЖУДИСТКАТА ВИОЛЕТА АНГЕЛОВА ОТ СЕЛО МИРКОВО
Prev Post ДЖУДИСТКАТА ВИОЛЕТА АНГЕЛОВА ОТ СЕЛО МИРКОВО
НА ЙОРДАНОВДЕН В СЕЛО ПЕТРИЧ  Двама нагазиха в река Тополница за кръста
Next Post НА ЙОРДАНОВДЕН В СЕЛО ПЕТРИЧ Двама нагазиха в река Тополница за кръста
Related Posts

Leave a Comment: