НА ПИСТА „МАЯТА“ Ф- ЧЕЛОПЕЧ

  • 0
  • 61 преглеждания

Инженера за втора година най-бърз

На 5 и 6 август на писта „Маята“ край с. Челопеч се състоя петият кръг от

Надпреварата бе за пилоти в трите дивизии – „Супер Бъги“, „Бъги“ и „Туринг авто крос“. В първата, в която машините са с обем на двигателя до 4200 куб. см., участваха 14 пилоти от София, Ботевград, Плевен, Елена и др., в дивизия „Бъги“, където автомобилите са с обем до 1600 куб. см., застаналите на старт бяха само трима, а в третата дивизия, със сборна група от автомобили, стартираха шест автомобила.

Откриването на третото поред състезание по авто крос и авторали на писта „Маята“ в с. Челопеч направиха кметът на общината инж. Алекси Кесяков – председател на организационния комитет и Радослав Козлеков – председател на АМС „Булстар рали тийм“, под чиито патронаж се проведе надпреварата. На церемонията присъстваха Антон Антонов и Христо Стоилов от Българската федерация по автомобилен спорт, както и Невзат Асан – представител на рали „Троя“ – Турция. Екип от спортни комисари и наблюдаващи надпреварата имаше от БФАС, а главен съдия бе Шампионатът стана възможен благодарение подкрепата на Община Челопеч, „Дъндпи Пресъш Металс Челопеч“, СБА АСК „Булстар“ и др.

В събота след обед се проведе първата квалификация за време, а в неделя, пред значителна група публика, сред които можеха да се видят пилотът от близкото минало Илия Геров от Пирдоп и наследилият го на волана негов син Христо Геров, почитатели на автомобилния спорт от целия район, бяха проведени втората и третата квалификация, полуфиналите и финалите за отделните категории, каза за в. „Регион“ Деян Даков от Авто-мото клуба в Ботевград, състезател в дивизия „Супер Бъги“. Състезателните машини бяха няколко „Ауди“-та, две „Ланчия“, по едно „Митцубиши“ „Мазерати“, „Хонда“ и „Тойота“.

Дължината на трасето бе 1140 м., и трябваше да бъде изминавато от състезатели в три, четири или пет обиколки, но не повече от 7 км., общо, обясни Радослав Козлеков. Като по регламент увеличаването на обиколките с по една при всяко следващо стартиране, до финала. Полуфиналите бяха в два тура и се проведоха в ранния следобед, а сред най-известните пилоти, зад воланите бяха Христо Александров – Инженера, Васил Стефанов – водач до момента в класирането в дивизия „Супер Бъги“ на шампионата, брат му Григорий Стефанов от Авто-мото клуб София, Димитър Митков – миналогодишен победител в първенството и др. В Челопеч в дивизия „Бъги“ стартираха само трима пилоти – Димитър Калев с „Ауди“ от АСК „Тони Стар“, Дончо Дончев и Стефан Стойчев с „Фолксваген“ от АМК – Чирпан. В тази категория шампионът вече е ясен – Антон Кунчев, който по тази причина не пристигна на писта „Маята“. А при автомобилите АСК – Ботевград се представи с три машини, един от пилотите бе многократният шампион – Цветан Миков – Чопъра, а отбора допълваха Ивайло Йончев, Владимир Димитров, които бяха с две „Хонди“ и един „Сеат“. Те са на първите три места в рали кроса и в шампионата по рали крос за автомобили  до 2000 куб. см. с предно предаване. Освен тях стартираха още Иво Иванов от АСК „Жико МС“, с „БМВ“ и Стоян Апостолов“ от АСК „Елена Тийм“, с „Форд“.

По време на състезанието се проведе и благотворителна кампания в подкрепа на 21-годишния пилот Александър Майсторов, на когото предстои втора операция за възстановяване.

Не Петя кръг от шампионата по авто крос и авторали в с. Челопеч не мина и без аварии на автомобили. Още на квалификациите тръгваха по три машини, а завършваше сапо мо една. На финала при „Туринг авто крос“, Стоян Апостолов поведе колоната от пет автомобила, но повреда в горивната помпа му попречи да задържи първото място и той едва финишира, оставайки четвърти.

След последните обиколки стана ясно и класирането на шампионата. В дивизия „Супер Бъги“, победител за втора поредна година на писта „Маята“ стана Христо Александров – Инженера, „Ланчия“, изминал седемте обиколки за 5:43.49 мин., следван от Васил Стефанов с „Ауди“ и Григорий Стефанов с „Ланчия“. В Дивизия „Бъги“ първи пресече финалната линия Дончо Дончев от АСК „Яворов“ – Чирпан, с автомобил „Фолксваген“, втори е съотборникът му Стефан Стойчев, а трети остана Димитър Калев, с „Ауди“. В трета дивизия – „Туринг“, първи е Ивайло Йончев, следван от Цветан Миков и Владимир Димитров, и тримата от Ботевград.

Следващите състезания са на 12 и 13 август в Криводол за „Раликрос“ и на 28 и 29 август за „Авто крос“ в Девня

ТАНЦЬОРИ ОТ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД
Prev Post ТАНЦЬОРИ ОТ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД
ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ И ФОНДАЦИЯ „БЪЛГАРЕ“ ОРГАНИЗИРАХА
Next Post ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ И ФОНДАЦИЯ „БЪЛГАРЕ“ ОРГАНИЗИРАХА
Related Posts

Leave a Comment: