ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ И ФОНДАЦИЯ „БЪЛГАРЕ“ ОРГАНИЗИРАХА

  • 0
  • 56 преглеждания

Национален турнир по народни борби „Дивата сцена“

На 28 и 29 юли Парк „Корминеш“ – Челопеч стана арена на първия по рода си турнир по народни борби, а организатори на мащабната и доставила неизразимо удоволствие и емоции на публиката проява, преминала под надслова „Дивата сцена“, бяха община Челопеч, кметът инж. Алекси Кесяков и неговият екип от ОбА, и Фондация „Българе“ – Пловдив, с продуцент и хореограф Христо Димитров. А за участие в четирите категории – до 60 кг., до 80 кг., до 100 кг. и над 100 кг., се бяха записали тридесет и двама майстори на схватките в стила „Свободна борба“ от различни краища на страната – Балкана, Шоплука, Родопите, Странджа, Североизточна България, Югозападните български земи, Тракия. Всички те доскоро са били част от националния отбор, носители на републикански европейски и световни титли, както и на изключителното престижното отличие – „Златният пояс на Дан Коалов“. Някои от тях бяха и действащи шампиони и победители в стотици двубои на различни турнири по народни борби. Те бяха дошли в с. Челопеч, за да премерят сили за титлата „Абсолютен шампион по народна борба в България“.

На откриването на 28 юли, продуцентът Христо Димитров сподели, че идеята за провеждането на надпреварата е с десетгодишна давност, но едва сега, през 2017-та година, е намерил подкрепа за нейната реализация от страна на инж. Алекси Кесяков и общинската администрация в с. Челопеч. Г-н Димитров благодари на домакините за съпричастието към турнира „Дивата сцена“ и гарантира, че той ще стане традиционен и всяка година на това място ще се събират много именити борци, като в бъдеще може да се превърне и в международен. С „Добре дошли!“ приветства състезателите и зрителите инж. Алекси Кесяков, който заяви, че трябва да бъдем горди с дълбоките си корени, успехите на спортистите ни и да поддържаме традициите си.

По време на двата дни на проявата Ансамбъл „Българе“ се представи пред зрителите и състезателите с най-красивите си танци и продукция от богатия си репертоар. А представителите на школите по народни борби от различните географски райони на България, даде повод на фолклористите, да покажат майсторството и уменията си в изпълнението на танци от съответната етнографска област. Огромният екип на ансамбъла включваше още духова музика, голям оркестър от гайдари, свирци с зурли и тъпан и множество помощници, а екип на ТВ „Българе“ засне от първата до последната минута концерта и народните борби. Чрез специално приложение случващото се на естрадата и на двата тепиха можеше да се наблюдава в реално време по Фейсбук.

В първия ден от турнира „Дивата сцена“ най-напред бяха представени всички състезатели и техните богати спортни биографии – Иван Джорев, Петър Арнаудов, Исмаил Реджеп и Георги Средков – област Тракия, Никола Левенов, Аспарух Томов, Васил Христов и Хасан Мола – Странджа, Найден Иванов, Димитър Кумчев, Станко Инджов и Димитър Касов – Родопи, Радослав Великов, Пенчо Дочев, Кръстин Бояджиев и Иван Деливерски – Мизия, Милан Благоев, Ирен Юруков, Панайот Димитров и Иван Благоев – Македония, Светослав Николов, Александър Димитров, Димитър Христов и Мирослав Гешев – Балкана, Дилян Димитров, Никола Миндилов, Драгомир Стойчев и Светослав Люцканов – Добруджа, Георги Русев, Руфат Ахмедов, Антон Шкретов и Йордан Кунгалов – Шопско.

Веднага след това започнаха и първите срещи от четвъртфиналите и полуфиналите, които противопоставиха на двата тепиха един срещу друг най-леките – Иван Джорев и Найден Иванов, и Панайот Димитров и Радослав Великов. Регламентът предвиждаше двубои от по петнадесет минути, като първите пет от тях, бяха за загрявка, а останалите десет – борба „на живот и смърт“, до туш, обяви водещият Атанас Сребрев . Така до финала на следващия ден достигнаха най-титлуваният борец на турнира – Радослав Великов – Танка Руди, и Иван Джорев в категория до 60 кг., Милан Благоев и Станко Инджов – до 80 кг., Иван Благоев и Светослав Люцканов – до 100 кг. и в супертежката категория – над 100 кг. – Димитър Кумчев и Драгомир Стойчев.

„браво тате!

За първия победител на турнира

Вторият състезателен ден от турнира по народни борби н Парк „Корминеш“ – 29 юли, започна веднага след концерта на Ансамбъл „Българе“. Първи на тепиха с много емоционална и проведена с хъс среща, в която победители бяха и двамата, майсторството си в свободната борба показаха синовете на Танка Руди – 5-годишният Симеон и 7-годишният Радослав Великови. Момчетата вдигнаха неимоверно много градуса на настроението сред зрителите с ефектно проведените хватки и силното си желание да покажат кой е по-добрият.

Веднага след това, представяни от фолклористите от ансамбъла с танц от тяхната фолклорна област, в тридесетминутни двубои се вкопчиха финалистите. Срещите протичаха „до туш“, реферирани от авторитетни съдии от Българската федерация по борба – Димчо Минчев – треньор в ЦСКА, Никола Николов – главен асистент „Борба и джудо“ в НСА и главен арбитър Петър Дойнов, съдия от международна категория, облечени, както подобава на турнира, в народни носии. Състезателите също излизаха на тепиха с джамадани – елечета с дълги плащове, вместо ръкави, богато украсени с шевици и гайтани. За всеки от завоювалите първия пояс на победител имаше, каквато е традицията на този род борби, жива награда – агънце, шиле, виторог овен и за супертежката категория – теленце, дарени от фирма „Бейгус“ – Златица.

Титлите „Най-добър борец“ в най-леката категория спечели Радослав Великов, бурно подкрепян по време на двубоя си от своите синове с възгласи „Браво тате!“ и „Хайде тате!“. В следващата поясът бе за Станко Инджов, а при 100-килограмовите състезатели шампион на турнира стана Светослав Люцканов. Не липсваха и атрактивни моменти по време на финалните двубои, като вместо помежду си, борците прилагаха хватки на… съдиите, или полягаха за минута на тепиха, да си починат от изтощителната борба.

НА ПИСТА „МАЯТА“ Ф- ЧЕЛОПЕЧ
Prev Post НА ПИСТА „МАЯТА“ Ф- ЧЕЛОПЕЧ
ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ФАМИЛИЯ ВЪТЕВИ ОТ ЧЕЛОПЕЧ  Проведоха родова среща на хижа „Мургана“
Next Post ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ФАМИЛИЯ ВЪТЕВИ ОТ ЧЕЛОПЕЧ Проведоха родова среща на хижа „Мургана“
Related Posts

Leave a Comment: