ТАНЦЬОРИ ОТ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД

  • 0
  • 113 преглеждания

Завладяват европейците на фестивал във Финландия

 

От 26 до 31 юли Танцов състав „Кръшно хоро“ - Копривщица, с ръководител Лучка Чотова, по покана на организационния комитет, в който състав е и българинът Николай Цанков, гостува на фестивала Европеада, Финландия. Този фолклорен фестивал се провежда в различни страни на Европа. Кунка Неделева разказва „Видях много през последната седмица и се чудех с какво да започна. Избрах това, щото пак „прегазихме“ Европа с българската неравноделна музика и прекрасни танци“.

Фестивалът няма конкурсен характер, а изпълнителите се борят единствено за аплодисментите на публиката. А българите са разпознавани ни, аплодирани и снимани за спомен многократно. Неслучайно първата изява на единствения наш състав на този форум с почти триста други от цяла Европа, е пред емблематичната сграда на библиотеката в Турку. И докато Европа представя кадрилните танци по двойки и еднотипните си ритми, българите взривяват публиката с единството си! Те подчиняват всички с прекрасния си фолклор.

През третия фестивален ден танцьорите от отново са имали изява. Българският танцов клуб представя програмата си на сцена, в близост до замъка на Турку - емблема на старата финландска столица. И преминава при нестихващи аплодисменти от страна на гости и участници в Европеада. Копривщенци се запознават с една дама от Хелзинки, ръководител на състав за балканска музика и танци. Разбирайки, че са от Копривщица тя радостно и с вълнение споделя, че два пъти е била на събора на народното творчество в града.

Местните медии са проявили интерес към българския танцов състав. През един от дните на пребиваване във Финландия българите гостуват в корабостроителницата на техен съгражданин в гр. Турку. Всеки при посещението си там получава каска с името си.  Сред интересните емоции и прекрасната архитектура е във тази северна страна българит не пропускат да видят какво представлява от вътре и финска сауна. С прекрасните впечатления остават танцьорите от Копривщица и си пожелават и в бъдеще да изживеят подобни емоции в някоя друга част на Европа.

В ОКОЛНОСТИТЕ НА КОПРИВЩИЦА  Два тура по конен спорт
Prev Post В ОКОЛНОСТИТЕ НА КОПРИВЩИЦА Два тура по конен спорт
НА ПИСТА „МАЯТА“ Ф- ЧЕЛОПЕЧ
Next Post НА ПИСТА „МАЯТА“ Ф- ЧЕЛОПЕЧ
Related Posts

Leave a Comment: