НА ПЛОЩАД „СКАЛАТА“ В ПИРДОП Сурвакаха кмета за здраве и благополучие на общината

  • 0
  • 104 преглеждания

В ранния следобед на първия ден от Новата 2022 година площад „Скалата“ в гр. Пирдоп се изпълни с народ. Десетки бяха дошлите да присъстват на традиционния народен обичай „Наричане на пръстени“. Около украсеното с гирлянди от сушени плодове и курабийки дряново дръвче, вече се бяха разположили членовете на битовия хор при читалище „Напредък“, готови да изпълнят характерната за обичая песен, в акомпанимент на гайдаря Богдан Стефанов.

Кметът на общината Ангел Геров честити на пирдопчани и гостите на града настъпването на Новата 2022 година, като пожела на всички здраве, защото в последните две години имаме най-много нужда от него. А заедно с това късметът, щастието, благополучието и разбирателството да не ни напускат, тук, в Пирдоп, в държавата, в целия свят, каза той. Спазена бе и традицията малки сурвакари да поздравят кмета, а чрез него и жителите на общината, пожелавайки здраве, плодородие, берекет и сполука.

Г-н Геров бе сурвакан от Кристиян Тодоров и Радина Червенкова, след което отец хаджи Недко Бръмбаров благослови присъстващите на ритуала и отслужи водосвет. Свещеникът също честити Новата година на множеството и пожела благословението Божие да бди над всички, за да се избавим от болести и всякакви неприятности.

След обичайната народна песен „Провикнал се Здравко“, изпълнена от дамите от битовия хор, Богдан Стефанов в римувани закачливи стихове нарече късметите на пусналите в медното котле пръстенчета и други предмети техни собственици. На някои се падна да бъдат лекари, други депутати, трети банкери, кмет и президент, а не липсваха и пожелания за творчески професии – певци, музиканти.

Празникът продължи с народни хора, най-напред на които се наловиха самодейците. От общината предлагаха на желаещите греяно червено вино, а предприемачи и вкусна скара. Народното веселие бе в изобилие, на фона на популярни хороводни мелодии.

Освещаване на водата в Копривщица
Prev Post Освещаване на водата в Копривщица
Празник край дряновото дърво в Мирково
Next Post Празник край дряновото дърво в Мирково
Related Posts