Освещаване на водата в Копривщица

  • 0
  • 110 преглеждания

Ден преди Богоявление, на 5 януари, се отбелязва Зимния Кръстовден, познат още като Водокръст или Водици. В Копривщица, в храм „Свети Никола“ – „новата черкова“ отец Румен Стоименов отслужи празничен водосвет, като в песнопенията се включи Невенка Джоголанова.

Според старите обичай това е кръщаване на водата. Мнозина копривщенци бяха дошли, за да присъстват на църковния ритуал. С тази вода и китка босилек свещенослужителят обикаля къщите и ръси стаите им, за да изгони лоши, нечисти сили и болести от  нея. Домакините слагат паричка в менчето със светената вода. Народът вярва, че на този ден свършват така наречените „Мръсни дни“, които започват от 25 декември.

Според християнската религия това са дните, в които новороденият Исус Христос не е получил все още Светото кръщене. Празникът е много древен, възникнал е още от преди Христа, и е свързан с вярата в очистителната, целебна и магическата сила на водата, нейната способност „да помни“ и с преклонението пред животворящата ѝ същност.

Паметта на водата е много старо българско знание и във всяко наричане предците ни са се осланяли на нея – жива, мълчана, обична, мъчна, пъстра, здрава, вречена, пробудена вода… Предците ни са вярвали, че в полунощ водата започва „да чува“ и да сбъдва! Смята се, че в нощта на 5 срещу 6 януари – Йордановден, небето се отваря и се сбъдват най съкровените желания.

В МИРКОВО И БУНОВО  Честваха Богоявление два дни
Prev Post В МИРКОВО И БУНОВО Честваха Богоявление два дни
НА ПЛОЩАД „СКАЛАТА“ В ПИРДОП  Сурвакаха кмета за здраве и благополучие на общината
Next Post НА ПЛОЩАД „СКАЛАТА“ В ПИРДОП Сурвакаха кмета за здраве и благополучие на общината
Related Posts