НА ПЛОЩАДА – СЛЪНЦЕ В СЕЛО ЧЕЛОПЕЧ

  • 0
  • 109 преглеждания

Парад на знамената на държавите участници

За първи път във вече четиригодишната история на Международния фолклорен фестивал „Златен прах“, се организира специален Парад на знамената на държавите участнички в неговата програма. В първата вечер от дните на проявата – 20 юли, на площада – Слънце в центъра на с. Челопеч, си дадоха среща танцовите състави, чийто изяви пред публиката на сцената на Парк „Корминеш“ предстояха след официалното откриване на „Златен прах 2017“.

Пред десетки жители и гости на селото от съседни общини най-напред се представи Духовият оркестър на гр. Копривщица. И веднага след това грейна невероятна палитра от разноцветните флагове и костюми на участниците. Пред множеството те изпълниха кратки етюди от своята танцова продукция и гордо дефилираха със знамената на страните си. Зрителите бурно аплодираха съставите на Украйна, Индия, Еквадор, Китай, Турция, Индонезия, Сингапур, Латвия, остров Гуам и Чили.

Някои от танцьорите, следвайки фолклорните традиции на народите си, стъпваха боси на нагорещения площад, което още повече засили възторга и възхитата от техните изпълнения сред публиката.

Отново за първи път във фестивалната програма, на 22 юли, преди вечерните продукции на гостуващите фолклорни групи и състави, пак на площад „Освобождение“ в с. Челопеч, се състоя и Международната среща на мегдана. В нея този път участваха танцьорите от Ансамбъл „Българче“ при читалище „Труд и постоянство“, както и гостите от Украйна, Еквадор, Индия, Грузия, Босна и Херцеговина и Словакия.

Всеки състав трябваше да изпълни по един танц от своята родина, а след това всички останали да се присъединят към тях и да се опитат да повторят неговите стъпки. Емоцията, талантът, музиката и установените нови приятелства допринесоха тържеството на фолклорното богатство на Земята да бъде пълно. На предизвикателството да играят танци на други страни, не издържаха и зрители, които също се наредиха сред множеството изпълнители.

Финалът на Международната среща на мегдана бе с изпълнението на домакините от Ансамбъл „Българче“, които освен официалния си танц по програмата, захванаха и българското Право хоро, водено от Станислав Шутилов с националния трикольор в ръце. Картината бе завладяваща – няколко кръга от играещи народното наше хоро, изпълниха до краен предел голямото пространство на площад „Освобождение“, за радост на организаторите и на всички, които наблюдаваха тази огромна дъга от нации и култури. Всички обединени в едно от обичта към фолклора и неговата сила да сближава и създава трайни международни приятелства и контакти.

„АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“   Спечели „Средногорие велотур 2017“
Prev Post „АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“ Спечели „Средногорие велотур 2017“
Актьорът Иван Налбантов и флейтистът Венцислав Киндалов пред пирдопчани с рецитал за Дякона
Next Post Актьорът Иван Налбантов и флейтистът Венцислав Киндалов пред пирдопчани с рецитал за Дякона
Related Posts

Leave a Comment: