Актьорът Иван Налбантов и флейтистът Венцислав Киндалов пред пирдопчани с рецитал за Дякона

  • 0
  • 123 преглеждания

На 18 юли пирдопчани почетоха рождения ден на Васил Иванов Кунчев – Левски с възрожденско тържество. В ритуалната зала на община Пирдоп гост бе уважаваният актьор и писател и признат от гилдията за най-добрия глас в България доц. Иван Налбантов, който представи поетичен рецитал за великия българин. Акомпанираше му на флейта проф. Венцислав  Кимбалов.

Иван Иванов – доктор по история и уредник на музей „Луканова къща”, представи гостите и сподели с публиката за преминаването на Дякон през землището на Пирдоп преди 150 години. Навлизането в територията на Пирдоп в този момент е свързано с трагично събитие – на 18 юли 1867 година Левски е в четата на Панайот Хитов като неин знаменосец. Един от другарите му - Иван Тодоров Капитан от Търново заболява от треска и моли своите другари да прекратят живота му, за да не попадне жив в ръцете на турската потеря. Те изпълняват волята му, Васил Левски отслужва опелото, след което продължават пътя си по Стара планина към Сърбия.

Уважилите събитието граждани, изразиха удовлетворението си от срещата с Иван Налбантов и от идеята да бъде отбелязан рождения ден на Дякона в община Пирдоп с преклонение пред святото му дело чрез слово и класическа музика. Стиховете на Вазов, думите на Ботев, спомените на Захари Стоянов, редове от писмата и тефтерчето на Левски, обичта на много наши съвременни поети и писатели, както и музиканти развълнуваха присъствалите на честването. Благодарност към гостите от името на община Пирдоп поднесе заместник-кметът Вера Бойчева, която им поднесе и по един подарък – книги и рекламни материали за града.

НА ПЛОЩАДА – СЛЪНЦЕ В СЕЛО ЧЕЛОПЕЧ
Prev Post НА ПЛОЩАДА – СЛЪНЦЕ В СЕЛО ЧЕЛОПЕЧ
ШОУМЕНЪТ И КУЛИНАР УТИ БЪЧВАРОВ  Приготви тон и половина жертвена гозба в огромен казан
Next Post ШОУМЕНЪТ И КУЛИНАР УТИ БЪЧВАРОВ Приготви тон и половина жертвена гозба в огромен казан
Related Posts

Leave a Comment: