НА СПАСОВДЕН Приготвиха обредни гозби в Копривщица

  • 0
  • 129 преглеждания

И тази година, въпреки коронавируса, в Копривщица на двете традиционни места, свързани с църковния празник Възнесение Христово, който се отбеляза на 28 май, бе спазена традицията за приготвяне на обредни курбани.

На връх Свети Спас, разположен на югоизток в покрайнините на града, Петя Тороманова, Таня Паничарона, Иванка Атанасова, Ваня Джамбазова, Божана Доросиева и Христина Драганова се заеха с направата на гозбата, а Христо Нешев и Кръстьо Тороманов предния ден приготвиха обредните агнета. По инициатива на кмета на общината Бойка Дюлгярова, за да се избегне струпване на хора в местността, курбанът бе раздаван на три места из града.

Тази година в Ламбовска махала приготвянето му бе извършено на самата местност „Спасовец“, до новоизградена чешма, носеща същото име. Главният организатор Елена Чумпова, подпомогната от  Нешка Каменарова, Христина Мухова, Надя Герданова, Мария Спасова, Николай Дюлгеров, Найден Тренов и Николай Веселинов, спазиха старата традиция. Отец Богомил освети вода, курбаните и новопостроената чешма „Спасовец“. Отслужена бе молитва за здраве и благоденствие на копривщенци. Пред иконата „Възнесение Господне“ жители на града запалиха свещи за себе си и своите близки и вкусиха от вкусните гозби.

В село Мирково отец  Николай Славчев отслужи тържествена света литургия в храма, освети водата и курбана и ги раздаде на миряните, дошли за празника в църковния двор.

НА ВЪЗНЕСЕНИЕ ГОСПОДНЕ   Малко посетители на най-известното кладенче в региона
Prev Post НА ВЪЗНЕСЕНИЕ ГОСПОДНЕ Малко посетители на най-известното кладенче в региона
Стилен концерт за Деня на града
Next Post Стилен концерт за Деня на града
Related Posts

Leave a Comment: