НА ВЪЗНЕСЕНИЕ ГОСПОДНЕ Малко посетители на най-известното кладенче в региона

  • 0
  • 105 преглеждания

В четвъртък – 28 май, Българската православна църква отбеляза християнския празник „Свето Възнесение Господне“ – Спасовден. В едноименния параклис в местността „Салта Алан“ над гр. Златица, се проведе тържествена литургия, която започна в осем часа сутринта. Те бе водена от отец Йоан от с. Смолско, тъй като титулярът – ставрофорен свещеноиконом отец Йордан Георгиев, бе със здравословни проблеми.

Малко миряни уважиха патронния празник на храма, но повечето от тях спазиха традицията, след като си запалят по свещ за упокой на душите на близките си покойници, да се измият с водите на лековитото Спасово кладенче. Сред присъстващите бяха кметът на общината инж. Стоян Генов и представители на общинската администрация. По-късно г-н Генов участва и в службата, проведена от отец Ангел от гр. Панагюрище, на параклиса „Св. Спас“ в близост до махалата „Бодят“ на село Петрич. На тържеството по повод християнския празник „Свето Възнесение Господне“, бяха временно изпълняващият длъжността „Кметски наместник“ на с. Петрич Тотка Ангелова и местни жители.

Към десет и половина часа в храма над гр. Златица отец Йоан отслужи водосвет, благослови златичани и гостите на града, уважили патронния празник на Божия дом, и раздаде на присъстващите от светената вода. По пътя към местността и Спасовото кладенче, както е било винаги на този ден, имаше скара и преди обедното време желаещите можеха да си закупят току-що изпечени вкусотии.

В ЗЛАТИЦА  Дезинфектират учебните заведения преди провеждането на матурите
Prev Post В ЗЛАТИЦА Дезинфектират учебните заведения преди провеждането на матурите
НА СПАСОВДЕН  Приготвиха обредни гозби в Копривщица
Next Post НА СПАСОВДЕН Приготвиха обредни гозби в Копривщица
Related Posts

Leave a Comment: