НА ТОДОРОВДЕН В ЧЕЛОПЕЧ Тежки коне теглиха над два тона до 30 метра

  • 0
  • 90 преглеждания

Традиционният празник на конния спорт в с. Челопеч тази година се проведе на 10 март, а арена на атрактивните надбягвания и надтегляния бе местността „Маята“, където изявите на жокеите и на силите на благородните животни бяха наблюдавани от повече от хиляда зрители.

Организаторите от Общинската администрация в селото, читалище „Труд и постоянство“ и екипът на списание „Езда“ с главен редактор и водещ на надпреварата Екатерина Дончева, се постараха от сутринта до късния следобед на публиката да бъде интересно, приятно и забавно.

Посветени на народния и християнски празник Тодоровден, конните състезания започнаха със задължителното мерене на животните и записване на участниците за отделните категории на кушията и надтеглянето. За състезанията в с. Челопеч тази година пристигнаха участници от Ботевград, Кнежа, гр. Долна Баня, с. Торос, с. Трудовец, както и от съседните Карлиево и Църквище. Начало на надпреварата даде кметът на общината инж. Алекси Кесяков, който поздрави участниците и публиката с древния български празник и пожела успех на всички в двете състезания. Съдии на проявата на конния спорт в с. Челопеч бяха Ивайло Владимиров, Кунчо Тороманов, Христо Маринов и Аника Чернева, които стриктно следяха да се спазва регламентът и условията за безопасно провеждане на надпреварите.

Ккакто повелява обичаят – първи на старт застанаха жокеите, които трябваше да преодолеят със своите коне разстоянието от 1200 м. – две обиколки на трасето. Участниците бяха разделени на две групи – малки коне – до 145 см. височина и големи – над 145 см. В първата за приза първенец на „Тодоровден – Челопеч 2018“, се включиха четирима състезатели, като първи на финала пристигна Иван Стойнов, с кон Гари, следван от Петър Ивтиминов с Бойкот и Иван Чернев с Вихър.

В групата на големите коне състезателите бяха осем, а най-бърз се оказа конят на Наталия Ангелова – Маскарад, следван от Антон Янков със Сорела Дай и Петър Костадинов и неговия Загреб. Победителите получиха купи, медали и парични премии от 250, 150 и 100 лв., съответно за първото, второто е третото място в кушията.

Състезанията по надтегляне с тежък товар се проведоха в пет категории, според теглото на конете – до 500 кг., до 600 кг., до 700, до 800 и до 900 кг. За всяко животно стопанинът му трябваше да заплати и такса за участие, която се прибаваше към наградния фонд и сумата за първите трима нарастваше чувствително от предварително обявените за победител – 300 лв., за второ място – 200 и за трето – 100 лв. Състезателите трябваше да преминат разстояние от 30 м. за три минути, като първоначалната тежест бе от 1250 кг.

Силата и издръжливостта на конете вдигаше адреналина на публиката, пристигнала от различни краища на района и страната и често одобрителни възгласи подкрепяха състезателите и техните животни, които се справяха с нелекото предизвикателство. Особено атрактивно бе представянето на конете от „тежките“ категории – до 800 и до 900 кг., в които можеха да се видят как теглят с лекота дори тежката до 2250 кг. шейна, натоварена със седем железобетонни траверси.

В категорията до 500 кг. заслужено първото място спечели кон Реал, на Станислав Михайлов от Ботевград. Освен златния медал, той получи и паричната премия от 500 лв. В следващата група – до 600 кг., най-силен се оказа Армандо на Николай Иванов от с. Трудовец, който взе наградата от 420 лв. и златния медал. При конете с живо тегло до 700 кг., наградата бе за коня Вихър на Цанко Василев от с. Трудовец, който се справи на състезателното разстояние с шейна с тегло от 2 тона. Втори остана кон Армандо, изтеглил тежестта до 28 м.

При тежките до 800 кг. състезателни животни, н надтеглянето се включиха петима стопани, които трябваше да направят три тура – от 1750 до 2250 к. тегло на шейната, тъй като с първите две се справи всички. При последната тежест Божидар Миланов и конят му Ханко бяха дисквалифицирани, тъй като имаше два удара с камшик на животното, което регламентът забранява. Първи стана Лорд на Калин Пешев, следван от Норбис на Петър Славков и Хари на Росен Иванов.

Най-очаквана от зрителите, които устояха до края на състезанието в слънчевия съботен ден, бе категорията до 900 кг. живо тегло на животните. Състезаваха се три коня – победителят от предишната – Лорд и Нико на Калин Пешев и красивият, елегантен и не по-малко силен Амиго на Филип Кирилов. При първия тур, с тегло на шейната от 1750 кг., Нико направи „показно“, като изтегли почти без спиране тежестта до финалната линия. И, естествено, златният медал и паричната премия той спечели, следван от  Амиго и Лорд. Наградите на всички победители връчи председателят на ОбС – Челопеч Николай Николов.

На финала на състезанията за Тодоровден в с. Челопеч бе изтеглена голямата награда – малко конче, от томболата, която се организира за зрителите от домакините. Спечели я талон № 172, закупен от Николай Тороманов от Копривщица.

Тази седмица надпрепусквания и надтегляния за Конския Великден ще има в гр. Златица.

РАДИЧКОВАТА „СУМАТОХА“
Prev Post РАДИЧКОВАТА „СУМАТОХА“
СПОРТИСТИ ОТ ЕТРОПОЛЕ  Спечелиха първия ученически турнир по мини футбол
Next Post СПОРТИСТИ ОТ ЕТРОПОЛЕ Спечелиха първия ученически турнир по мини футбол
Related Posts

Leave a Comment: