НА ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО Много млади хора присъстваха на светото тайнство

  • 0
  • 136 преглеждания


На големия християнски празник Възкресение Христово – Великден, който тази година бе на 1 май, дворът на най-старата църква в региона – пирдопската „Свето Успение Богородично“, се изпълни с десетки жители на града и гости от съседни общини. Повечето спазваха изискванията и противоепидемичните мерки, а радващото бе, че преобладаващата част от присъстващите бяха млади. Сред очакващите да се случи Великото тайнство бе и шестмесечният Кристиян, заедно с мама и татко.

Престоятелят на храма отец хаджи Недко Бръмбаров, подпомаган от членове на Църковното настоятелство и миряни, поведе традиционното литийно шествие, начело с Евангелието, следван от множеството. Свещеникът проведе тържествената служба, а точно в полунощ празничен камбанен звън обяви Възкресението на Божия син. Вратата на църквата бе отворена и литургията продължи в храма. Богослов Иван Бръмбаров с приятен и завладяващ глас изпълняваше песнопенията, придружаващи Възкресната литургия.

Постепенно множеството, изпълнило църквата със запалени свещи в ръце, започна да се разотива, а до края на службата, която продължи до късно след полунощ, останаха само най-верните и ревностни християни. По улиците на притихналия град можеха да се видят десетки пламъчета, които празнуващите Великден носеха със себе си към вкъщи. Традиция е всеки да пренесе Благодатния огън в дома си и чрез неговата сила и топлина да подкрепи делата си за своето и на близките си благоденствие.

„Аурубис България“   Проведе „Седмица на безопасността и здравето“
Prev Post „Аурубис България“ Проведе „Седмица на безопасността и здравето“
Възстановка  180 самодейци представиха епизоди от Априлската епопея
Next Post Възстановка 180 самодейци представиха епизоди от Априлската епопея
Related Posts

Leave a Comment: