Възстановка 180 самодейци представиха епизоди от Априлската епопея

  • 0
  • 103 преглеждания

След словата и награждаване на заслужили копривщенци, на площад „20-ти Април“ хилядите зрители станаха свидетели на вълнуващите моменти от обявяване на Априлското въстание в Копривщица и се върнаха 145 години назад, „за да усетят духа и поривите на ония достойни българи, които мечтаеха и обрекоха живота си в името на свободна България“, както обяви преди възстановката Марияна Цолова.

„Първата пушка“ е по сценарий на Петко Теофилов и Недельо Меслеков, постановка – Вергиния Матеева. Диктор беше Марияна Цолова. Тази година музиката, която озвучава спектакъла бе преработена и презаписана в студио от композитора Симеон Венков, който е с копривщенски корени. В спектакъла взеха участие над 180 самодейци от читалище „Хаджи Ненчо Д. Палавеев“ и ученици от СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град и регионални клубове „Традиция“ от Копривщица, Златица, Мирково, Съединение, Хисаря, София, Сопот-Карлово, Червен Бряг, Тетевен и Априлци-Троян.

Спектакълът започва с клетвата на членовете на копривщенския революционен комитет, извършена върху свещените символи – револвер, сабя, Евангелието и кръста, от апостола Георги Бенковски, оглавен от пламенния Тодор Каблешков. На историческия площад се разиграха моменти от идването на Неджиб ага с цел да започне арести,  взимането на решение за предварително обявяване на въстанието, гръмването на първата пушка край импровизирания мост, където падна простреляно турското заптие, устремното превземане на конака и възторжената радост от кратката свобода и гръмването на черешовото топче.

Тържеството завърши с концерт на Женска певческа група „Копришки бисери“ и Детски танцов състав „Копривщенски богородички“ към местното читалище и изпълненията на народни хора от духовия оркестър към СУ „Любен Каравелов“. Спонсори на тържествата бяха „Елаците-Мед“ АД, „Геотехмин“ ООД, „Аурубис България“ АД, „Дънди Прешънс Метълс“ – Челопеч, „УЛА“ ООД – гр. Варна с изпълнителен директор Кирил Филипов Палавеев, „Коди Силвест“ ЕООД.

Prev Post НА ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО Много млади хора присъстваха на светото тайнство
КЛУБ „ТРАДИЦИЯ“ – ЗЛАТИЦА  Изнесе родолюбив урок пред ученици
Next Post КЛУБ „ТРАДИЦИЯ“ – ЗЛАТИЦА Изнесе родолюбив урок пред ученици
Related Posts

Leave a Comment: