НА ЖП ГАРА БУНОВО Възпоменателен митинг и без забрава тридесет и пет години след атентата

  • 0
  • 88 преглеждания

На 9 март се навършиха 35 години от един от най-зловещите случаи в най-новата ни история терористичният акт, извършен на гара Буново. В периода 1984-1987 г. страната ни е разтърсена от серия атентати, извършени от протурски терористи. Най-кървавият от тях е този на гара Буново на 9 март 1985 г., при който загиват седем невинни жертви, между които и две деца. Тогава е взривен бързият влак БургасСофия, като бомбата с часовников механизъм е поставена във вагон за майки с деца.

Взривното устройство е било настроено така, че да се взриви в тунела след гарата, за да бъдат дадени максимален брой жертви. Заради маневра на гара Златица, влакът закъснява  с две минути и бомбата се взривява при навлизането на влака в коловозите на гарата. Спасителните работи започват веднага и продължават цяла нощ. Очевидци на трагедията и близки на загиналите още помнят ужаса.

Въпреки дъждовното време на гара Буново се събраха много хора. Официален гост на поклонението пред паметника на майката с детето беше Борис Ячев, заместник-председател на ПП „Национален фронт за спасение на България“ и народен представител от 2014 г.На възпоменателния митинг присъстваха членове и активисти на Коалиция „Обединени патриоти“ в Парламента, на НФСБ и ВМРО, председателят на ОбС – Мирково Петър Грохчев, зам.-кметът на общината Велко Лисев, кметският наместник на с. Буново Николай Точев, авторът на монумента Александър Хайтов, кметове и кметски наместници от съседните селища, много хора от селото и страната.

Водещ на възпоменателния мининг беше Данчо Хаджиев от ТВ СКАТ, а събитието се отразяваше от екип на телевизията, от БНТ, Нова телевизия и от местните медии. В своето изявление Борис Ячев подчерта, че извършеното престъпление е едно от най-безчовечните и зловещи престъпления, защото съзнателно е насочено срещу най-беззащитните и неподозиращи жертви - майките с деца, самите децата и възрастните хора. Той посочи, че равносметката от терористичните актова у нас за четирите години е 86 ранени и 11 жертви. И призова всички българи да не забравят извършените злодеяния, както и да бъдат бдителни.

Паметта на невинно загиналите при атентата на гара Буново беше почетена с падане на колене и едноминутно мълчание.  Венци и цветя на монумента бяха поднесени от Община Мирково, ВМРО, НФСБ и много граждани.

РЪКОВОДИТЕЛИ НА БЧК  Получиха картини от Клуб „Здраве“ – на СУ „Саво Савов“ в Пирдоп
Prev Post РЪКОВОДИТЕЛИ НА БЧК Получиха картини от Клуб „Здраве“ – на СУ „Саво Савов“ в Пирдоп
В „АРУБИС БЪЛГАРИЯ“  Превантивни действия за дезинфекция и предпазване от заразяване
Next Post В „АРУБИС БЪЛГАРИЯ“ Превантивни действия за дезинфекция и предпазване от заразяване
Related Posts

Leave a Comment: