НАЙ-МАЛКИТЕ ЖИТЕЛИ НА СЕЛО АНТОН Получиха подаръци от общината

  • 0
  • 96 преглеждания

Тържествено бе отбелязан Денят на родилната помощ в община Антон. На 21 януари в едно от местните заведения, по покана на общинското ръководство и настоятелството на читалище „Христо Ботев“, се отзоваха всичките единадесет майки, живеещи в селото и добили свои рожби през отминалата година. Общо родените са 14, но по постоянен адрес те са единадесет – пет момичета и шест момчета, каза Анастасия Лумбева – Главен специалист ГРАО в общинската администрация. Първото и последното, родени за 2016 г., са момичета – Венелина и Стелина. От началото на новата година още няма родени в с. Антон, допълни тя.

На тържеството по повод популярния народен и традиционен празник, посветен на хората, които първи посрещат новия живот – Бабинден, присъстваха още кметът инж. Стоян Гарчев, д-р Николай Болчев, председателят на ОбС Николай Маджаров, както и председателят на местния пенсионерски клуб Тодор Видолов. На честването на Бабинден със своята майка – Цветелина Костова – секретар на община Антон, бе и нейният син Християн, роден през 2015 година и вече батко на тези от 2016 г.

Секретарят на читалище „Христо Ботев“ Нонка Иванова разказа за символиката на празника и припомни как е бил отбелязван той в миналото и в наши дни. Тя честити Деня на родилната помощ на младите майки, на които пожела с обич и отговорност да се радват и отглеждат своите рожби, за да израстат те като добри хора и да намерят своето достойно място в живота.

Соня Гарчева – в ролята на баба от преди десетилетия, показа с помощта на бебе – манекен на младите майки са били повивани някога децата, под зоркия и критичен поглед на д-р Николай Болчев. А Анастасия Лумбева, като бъдеща съвременна баба, демонстрира как се поставя памперс и се облича бебе през новия век. Изпълнен бе и ритуалът „Поливане“, чрез който младата майка Диляна Беновска изрази уважението на всички към д-р Болчев и хората в бели престилки, които се грижат за родилките и първи посрещат новия живот.

Кметът инж. Стоян Гарчев поднесе поздравителни адреси и комплекти с плюшени играчки „Джъмбо“, топли одеалца и играчки за децата на всички майки. Първи получиха даровете от общинското ръководство единственото бебе, присъстващо на празника – Никол, родена на 22 юни миналата година и нейната майка Йорданка Червенкова. Подарък от името на пенсионерския клуб имаше и за д-р Николай Велчев, към когото с благодарност се обърна Тодор Видолов, като отбеляза, че лекарят полага най-много грижи и внимание за възрастните хора от селото.

Разчупена бе и традиционната питка, за да са здрави най-малките жители на с. Антон и да се почерпят с мед присъстващите в тяхна чест. Тържеството, както подобава за такъв празник, продължи с наздравици и богата трапеза.

Същия ден тържество по случай Деня на родилната помощ имаше и в община Чавдар. Майки, сдобили се с рожби през изминалата година, бяха поздравени и получиха подаръци.

В КОПРИВЩИЦА  Дариха бебе със снопче вълна да е здраво
Prev Post В КОПРИВЩИЦА Дариха бебе със снопче вълна да е здраво
Честваха Деня на родилната помощ и в Златица
Next Post Честваха Деня на родилната помощ и в Златица
Related Posts

Leave a Comment: